Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tabasco

Tabasco

Matečná rostlina

Popis

Tabasco má 30 000 – 50 000 SHU (Scoville Heat Units – jednotek pálivosti). Pálivost se měří stupnicí, kterou v r. 1912 zveřejnil americký chemik W. L. Scoville. Metoda kvantitativního srovnávání pálivosti papriček spočívá v ředění chilli papriček cukrem a vodou. Papričky se smíchají s cukrem a vodou a výsledná směs se ochutná. Pokud směs pálí, opět se naředí vodou a ochutná se znovu. Tento postup se opakuje tak dlouho, dokud roztok nepřestane pálit. Kolikrát se roztok naředí, tolika jednotkám SHU odpovídá. Kapie (sladká paprika) nepálí, neobsahuje kapsaicin a proto má hodnotu 0 SHU. Pokud má paprika 100 000 SHU, znamená to, že musí být 100 000 krát naředěna vodou, než je kapsaicin neznatelný. Pepřový sprej má až 5 000 000 SHU a čistý kapsaicin 15 000 000 SHU.

Původ

Tabasco pochází ze Spojených států, konkrétně z Luisiany, kde je od r. 1868 vyráběno společností McIlhenny. Název Tabasco znamená v překladu „zvlhčená půda“.

Způsob výroby

Papričky se solí se až tři roky kvasí v dubových sudech. Poté se k nim přidá kvalitní vinný ocet a směs se nechá pár dní odležet. Postup výroby je stejný jako před 140 lety, jen se doba jeho zrání prodloužila z třiceti dní na tři roky.

Světová gastronomie

Použití v kuchyni

Jedná se o poměrně univerzální kořenící směs. Můžete ji použít při přípravě masa, omáček, salátů, vaječných pokrmů, brambor, pizzy, mušlí atd. Je nezbytnou součástí koktejlu Bloody Mary.

Vliv na zdraví

Kapsaicin obsažený v paprikách má příznivé účinky na zdraví. Podporuje chuť k jídlu, zrychluje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu a krevního cukru. V neposlední řadě musíme zmínit, že papričky bývají považovány za afrodiziakum.

Zpět na seznam koření