Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Citronová kůra

Citronová kůra

Matečná rostlina

Citroník limonový

Popis

Má intenzivnější aroma než klasický citron. Jedná se o sušenou kůru, která se drtí na kousky o velikosti do 1 cm. Má osvěžující citronové aroma.

Původ

Původ citronu není jednoznačně prokázaný. Pravděpodobně pochází ze střední Asie a Íránu. Jako první zakladatelé citroníkových plantáží jsou považováni Arabové, kteří později pěstování citronovníku rozšiřovali dále ze Středozemí. Dnes se pěstuje v tropických oblastech, především v JAR, ale i ve Španělsku a Itálii.

Způsob výroby

Speciální odrůda citronů, která se pěstuje především pro použití kůry. Plody nesmí být chemicky ošetřeny.

Světová gastronomie

Často se s ní setkáme v čínské kuchyni.

Použití v kuchyni

Používá se při přípravě ryb, pomazánek, sladkého pečiva (moučníků, dortů, cukroví) či likérů a svařeného vína. Před použitím na sladké pečivo je vhodné ji na 20 minut položit do vlažné vody. Dosáhneme tak jemnější chuti.

Vliv na zdraví

Kůra citronu i pomeranče (chemicky neošetřená) obsahuje bioflavonoidy, které posilují imunitní systém, zmírňují příznaky při projevech nachlazení, alergie nebo křečových žílách. Jsou také důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Citronová kůra zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení a má dezinfekční účinek. Z kůry byly izolovány protirakovinné látky a lze z ní připravit i čaj. Upozornění! Nikdy nekonzumujte kůru klasických běžně dostupných citrusových plodů. Ty jsou ošetřeny bifenylem (E 230, používá se např. do plastické hmoty a chemických barviv) nebo thiabendazolem (E 233). Obě látky představují zdravotní riziko. Tyto substance jsou rozpustné v tucích, nelze je tedy odstranit pouhým omytím plodu. Proto také kůrou neproniknou dovnitř plodu a jejich dužnina je tak nezávadná.

Zpět na seznam koření