Badyáník pravý
Plody badyánu mají hvězdicovitý tvar a sklízí se ještě před dozráním. Má nasládlou kořeněnou chuť podobnou anýzu, avšak jeho chuť je výraznější. Je nutné ho rozlišit od japonského badyánu, který je silně toxický.
Koření je původem z jižní Číny a Vietnamu, ale pěstuje se také v Japonsku a na Filipínách.
Po odkvetení se vyvine z každého semeníku měchýřek, který obsahuje lesklá hladká semena. Po té, co měchýřky uzrají, zhnědnou, zdřevnatí a rozloží se do tvaru hvězdy. Plody se sklízejí od března do června těsně před plnou zralostí a suší se.
Především čínská kuchyně, dále pak indonéská a vietnamská.
V Evropě se nejprve se objevil v Rusku jako aromatická přísada do čaje. V orientální kuchyni se používá při přípravě pokrmů z vepřového masa, kuřat a kačen, dále pak i do pokrmů z ryb a korýšů nebo do zeleninových jídel. U nás ho nejčastěji přidáváme do sladkého pečiva, povidel, kompotů, perníků, vánočního pečiva, žvýkaček a bonbónů. Ochucuje svařené víno nebo likéry, jako anýzovku či pastis. Je součástí koření pěti vůní.
Silice badyánu pozitivně působí na nervy. Antibakteriální účinky se využívají k léčení astma a suchého kašle. Používá se také při nachlazení, kašli a bolesti svalů. Odvar působí močopudně. Díky účinné látce oseltamivir se stal přírodní surovinou na výrobu léku Tamiflu. V tradiční čínské medicíně se využívá k podpoře zdraví ženských pohlavních orgánů a pro kojící matky zvýšit sekreci mateřského mléka. Na východě se používá v boji proti kolice a revmatismu. Dnes se již tato látka vyrábí synteticky.