Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Adžika

Adžika

Matečná rostlina

Popis

Původ

Způsob výroby

Jedná se o nepálivou kořenící směs, která vznikne smícháním výše uvedených ingrediencí. Barvu má právě podle poměru jednotlivých složek. Nejčastěji se setkáme s tmavočervenou až hnědou směsí nebo pastou. V Gruzii se používá jako pasta nebo hořčice, ve zbytku světa je známá především jako drcený prášek.

Světová gastronomie

Kořenící směs pochází z Gruzie, oblíbená je také v Arménii a Rusku.

Použití v kuchyni

Hodí se k ochucení drůbežího, vepřového i jehněčího masa. Vhodná je i k přípravě ryb, z vegetariánských pokrmů především k jídlům z lilku, patisonu nebo luštěnin. Je možné ji použít při grilování masa i zeleniny nebo do mletých mas.

Vliv na zdraví

Zpět na seznam koření