Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Baklažán

Neboli lilek je vynikající zelenina s širokým spektrem použití v kulinářství. Je nazýván kaviárem chudých – připravuje se z něj tzv. falešný kaviár. Nejčastěji se s ním setkáte v Rumunsku, Rusku, Turecku, Bulharsku, v arabských zemích, ve Francii (v Ratatouille), Itálii (v těstovinách) a v Řecku (v musace). Před použitím je nutné baklažán promačkat, jestli není měkký a jestli na sobě nemá tmavé skvrny signalizující, že se brzy zkazí. Nejlepší je lilek nakrájet na plátky, posolit, nechat vypotit a omýt nebo osušit. Zbaví se tak hořkosti a při pečení nebude do sebe nasakovat tolik tuku. Baklažán můžete smažit, grilovat, plnit náplní, vařit, upravit do pomazánek, pyré a salátů. Obsahuje karoten (vit. A), vit. B, kyselinu listovou a pantotenovou, železo, vápník, zinek, mangan, hořčík, rutin a pektin. Je výborný pro redukční dietu díky svému malému obsahu tuku a nízkým kaloriím.

Zpět na slovník