Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zelný salát s restovaným lilkem

Zelný salát s restovaným lilkem

Zeleninové saláty si s oblibou dopřáváme především v letních měsících, kdy naše tělo prahne po něčem lehkém, zdravém a osvěžujícím. Ale ani v zimním období se nemusíme těchto lahodných pokrmů vzdávat. Stačí jen sáhnout po těch správných ingrediencích, náležitě je upravit, a pak i únorový stůl může být zpestřen labužnickým salátem, jehož chuti podlehne každý, kdo jej okusí. Zelný salát s restovaným lilkem a marinovaným tempehem je totiž zkrátka famózní!

Vlastnosti receptu

1. Občas mám pocit nudy, když mám nutričněhodnotit recept, který je už na první pohled do tabulky hodnot zastoupených makroživin jasně „vysokosacharidově vyrovnaný“. Řečeno česky a současně více laicky – množství sacharidů, tuků a bílkovin v rámci poměrů mezi sebou odpovídá typické vysokosacharidové dietě.

2. Sacharidy pochází především z pečivaa tempehu. Jsou tedy komplexní a nízkoglykemické. Fermentaceu tempehu a kvašeníu pečiva (pro nezasvěcence – jedná se principiálně o významově stejné pojmy) podpořilo změnu struktury sacharidůa našemu trávicímu traktu tak ulehčíme nemálo práce.

3. K sacharidům neodmyslitelně patří vláknina. Dnešní recept poskytne skutečně jejich vydatnou porci. Tady si prostě není možné na cokoli stěžovat.

4. Tukůje mírně vyšší množství, stále jsme ale ještě v normě. Pochází z pečiva, olivového oleje a tempehu – většina je tedy nenasycených. Z pohledu racionality bychom si tedy neměli stěžovat, i když by hnidopich mohl poukázat na mírně vyšší zastoupení omega-6. Na stranu druhou pochvalme Evu za chytré použití olivového oleje, jemuž dominují omega-9 kyseliny, které rádoby přebytek omega-6 poměrově srovnávají.

5. Na to, že máme na talíři zeleninový salát bez živočišných potravin, je obsah bílkovin moc příjemný. Gramážně dokonce převyšují tuky, celkové jejich množství by mělo být naprosto dostačující pro průměrného dospěláka.

6. Termicky se recept bude chovat mírně ohřívajícímzpůsobem. Pro zimní měsíce víc než příjemné…

7. Z pohledu energetických tendencí se v receptu nachází vyrovnaná paleta poměrů jin i jang tendencí. Prostě v těchto oblastech neulítneme žádným směrem.

8. Acidobazické hodnocení bude s velkým otazníkem. Pokud použijeme čerstvé suroviny a pokrm budeme jíst pomalu, mohli bychom se dostat na neutrální hodnoty, tedy nezatížíme systém nežádoucím způsobem. Jsem tady přesvědčen, že takto budeme schopni mít „pod kontrolou“ vliv kyselé síry z aminokyselin sóji.

9. Pečivo je lepkové, výhodou receptu ale bude bezpochyby absence laktózy, navíc si pochutnají i milovníci bezmasých pokrmů.

10. Pokud teď budu mluvit k aktivním sportovcům, nebojte se dopřát si recept i na večeři. Držíte-li redukční dietu, volil bych raději z důvodu obsahu tuků i celkové energie obědový čas.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

47 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.