Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

Dnešní recept mám osobně v oblibě z několika důvodů, které v souhrnu rozhodly o tom, že jej zařazujeme jako „stálici“ stravovacího režimu na Detoxikačních víkendech.

Vlastnosti receptu

1. Rizoto je nutričně vybaveno poměrně slušně. Dostatek bílkovin, navíc v kombinaci obilovin a luštěnin v plnohodnotném zastoupení, úžasná dávka komplexních sacharidů s jasně nízkým glykemickým indexem, které tlačí dolů nemalý poměr vlákniny. Tuků je minimum, navíc převažují nenasycené.

2. Energeticky je vybaven tak, abychom se nestyděli jej nazvat za dietní. Kromě celkového množství energie hraje do karet i fakt už zmíněného glykemického indexu.

3. Sice jsme použili pro přípravu žito, které je zdrojem lepku – celiaci proto budou mít smůlu – jeho agresivita vůči trávicímu traktu je ale velmi nízká.

4. Termicky je dnešní recept neutrální. Vyzbrojeni tímto faktem můžeme v případě potřeby manipulovat s hodnotami kterýmkoli směrem použitím buď ohřívajícího koření nebo zvýšením objemu tuků, které mají obecně ochlazující dopad.

5. Energeticky se pohybujeme také kolem neutrálu – žito je vzorem a základem, zelenina a tofu přidají jin, tepelná úprava a sójová omáčka zase jang tendence. Výsledek je skutečně ukázkový.

6. Díky vyrovnaným hodnotám v oblasti energetických bilancí i nutriční výbavy s oblibou zařazujme toto rizoto jako součást jídelníčku na detoxikačních víkendech – je vždy zábavné sledovat, jak se účastníci snaží poctivě kousat a žvýkat každé sousto a po několika hodinách trávení na vlastní „kůži“ zjišťují, jaký dopad má skutečně nízký glykemický index na fungování vlastního těla. Kdo nevyzkouší, nepochopí...

7. Pokud budete mít tendenci podsouvat recept i malým dětem, buďte si vědomi nemalého obsahu nerozpustné vlákniny a nutnosti kousání a žvýkání, což se v praxi často velmi obtížně dodržuje. Je proto vhodné k nakládání větších porcí přistupovat s respektem.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

15 Kč / jednu porci

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.