Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zelené smoothie

Zelené smoothie

Jeden z trendů v oblasti potravinářství, kterému nesmírně fandím, je výroba takzvaných zelených potravin. Posledních několik let výrobci doplňků stravy zahlcují trhy produkty o různé kvalitě. Ať už si o této skupině potravin myslíme cokoli, jedno jim nelze upřít – důvody, proč jsou vyráběny, spočívají v zachování většiny klíčových živin včetně enzymů, vše navíc v koncentrované formě. Platí to samozřejmě pro takové výrobky, které jsou zpracovávány šetrným způsobem při nízkých teplotách.

Jedním z fenoménů této kategorie potravin je zpracovávaný mladý ječmen. Osobně bych se nebál jej nazvat superpotravinou prakticky ve všech směrech. Pokud narazíme na výrobce, který nabídne patřičnou kvalitu, odmění nás konzumace takového produktu navýšením antioxidační kapacity, lepším fungováním imunitního systému, podpoří se detoxikace organismu…

O nutričních výhodách mladého ječmene můžeme básnit prakticky donekonečna. Podíváme-li se na jejich praktické využití, mají velkou výhodu v podobě možnosti okamžitého použití. My se dnes této praxe budeme držet zuby nehty a připravíme si smoothie s tímto malým zázrakem. Toto bude mít výhodu nejenom v navýšeném obsahu živin, ale i objemu celého receptu, který uspokojí požadavky věčně hladového žaludku naprosto jinak, než „obyčejný“ džus.

Vlastnosti receptu

1. Poměry zastoupených živin vychází naprosto krásně. Ať na hodnoty koukám z kterékoli strany, nemůžu najít jedinou námitku proti. Pokud někomu bude připadat množství tuků vyšší, počítejte s tím, že se jedná o orientační hodnotu, která vychází ze způsobu výroby mandlového mléka. Pokud po louhování odfiltrujeme sedlinu, bude obsah tuků podstatně nižší. Já osobně to nedělám, připadne mi škoda vyhodit jakoukoli cennou živinu z jídla…

2. Množství zastoupené energie je bez diskuzí, vřele tímto doporučíme dnešní smoothie i dietářům.

3. Termicky jsme vyrobili neutrální potravinu, s přimhouřením oka s mírnou tendencí osvěžujícím směrem. Ten je ale skutečně téměř nepostřehnutelný.

4. Jedním z hlavních důvodů výroby právě tohoto receptu je velmi vysoký obsah enzymů – alespoň já na to koukám tímto způsobem. Ty pochází nejen z mrkve a mandlí, ale především ze zeleného ječmene (to za předpokladu, že jsme sáhli po skutečně kvalitním produktu). Z tohoto argumentu musí mít zákonitě radost každý zastánce zdravého životního stylu a racionálního stravování.

Bylo by samozřejmě nefér nezmínit spektrum minerálních látek (především draslíku a vápníku), antioxidantů a fytochemikálií obecně, jejich přítomnost ale považuji v takových případech za automatickou.

5. Energeticky vychází výsledek následovně: Mrkev jako kořenová zelenina je tendenčně jangová, zelený ječmen mírně jinový (pokud bychom se bavili o zrnu, mělo by v podstatě neutrální charakter, v našem případě ale je produkt vyráběn z mladých výhonků a ty už mají jasně jinovou tendenci). Mandlové mléko je jinové, a když navíc budeme kalkulovat s procesem mixování, dojdeme ve finále k jinově působícímu smoothie.

6. Úroveň stravitelnosti a tedy i energetické zátěže na trávicí trakt je na skvělých hodnotách. Lidově řečeno máme velmi snadno stravitelný pokrm (= nízký specificko-dynamický efekt).

7. Celé smoothie je krásně zásadotvorné – další faktor, nad kterým má smysl se rozplývat.

8. Pokud bude někdo hodnotit chuť, je to samozřejmě individuální faktor. Vycházejme z toho, že koupíme ječmen, který není ochucený. V tom případě je celková chuť smoothie nevtíravá, mírně nasládlá a lehce osvěžující. Měl jsem možnost testovat ječmen ochucený stévií, a protože chuť stévie nesnáším (přesto ale na stévii nedám jako na sladidlo s nulovým obsahem energie dopustit a všem ji doporučuji), dopadla tak i testovací degustace smoothie.

9. Slíbil jsem vysvětlit důvod, proč se zvolila kombinace ječmene s mrkví a ne např. s ovocem. Jediný důvod, který jsem k tomu měl, je jangová tendence mrkve, která i přes už výše popsané charakteristiky krotí jinový směr ostatních složek včetně způsobu výroby dnešního smoothie.

10. Výrobek je bez laktózy a pozor – i bez lepku. Ječmen se do doplňkové stravy zpracovává v podobě mladých zelených výhonků, které lepek neobsahují, takže si na dnešní dobrotě mohou pochutnávat i celiaci a jim příbuzní.

11. Obrovský potenciál z konzumace zelených potravin (i zakomponovaných do receptů typu smoothie) získají v oblasti pozátěžové regenerace sportovci. Tady bych volil buď jako lehkou svačinu cca hodinu před výkonem, nebo krátce po tréninku jako první jídlo (jedna ze zajímavých alternativ ke gainerům). Budou-li sportovci konzumovat smoothie před tréninkem, myslete na enzymatickou aktivitu a obsah vlákniny – mohou ve střevech neukázněného sportovce nadělat při tréninku doslova paseku.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

20 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.