Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zapékaný brambor s dipem

Zapékaný brambor s dipem

Dnes jsem dostal neodolatelnou chuť vyprodukovat svačinu, která kombinuje charakteristiky nutriční plnohodnotnosti a současně určité formy odlehčenosti, která by měla být vlastní všem svačinám. Protože mi odpoledne zůstalo pár minut navíc, investuju je do přípravy zapékaných brambor s avokádovým dipem, výsledek zpestřím lněnými a chia semínky.

Pokud nad uvedenou kombinací kroutíte hlavami, zachovejte chladnou hlavu a nejdříve vyzkoušejte, jak pokrm vyhodnotí chuťové buňky. Protože je chuť silně individuální faktor, nemůže nikdo garantovat 100% oblíbenost, ze zdravotního hlediska už ale zpíváme jinou písničku…

Vzhůru do práce

Omyté středně velké brambory rozkrojíme na půlky, lehce osolíme, opepříme a vložíme na rozpálenou pánev s menším množstvím olivového oleje. Pod pokličkou pečeme do měkka přibližně 25 minut.

Mezitím si v klidu připravíme dip. Ořechy kešu namočíme na 20 minut do vlažné vody, poté je společně s polovinou avokáda a malým množstvím balsamikového octa důkladně rozmixujeme.

Dobrou chuť

Pečené brambory vychutnáváme nejlépe tak, že je namočíme do dipu, který před tím vychladíme v lednici. Ve studeném stavu tak více podtrhne kontrast chutí, kterou zesílíme namočením do lněných i chia semínek.

Samozřejmě bez zeleniny ani krůček, ve finále tedy nezbývá, než popřát skutečnou dobrou chuť.

Vlastnosti receptu

1. Množství zastoupených živin jasně říká, že teoretickou vyváženost narušují pouze tuky, kterých je nadprůměrné množství vůči ostatním živinám. Osobně bych se tím ale netrápil, protože obsahují především nenasycené, navíc s ohromným zastoupením omega-3.

2. Obsah bílkovin je dostačující, sacharidů jakbysmet.

3. Hodnota glykemického indexu se pohybuje na hranici nízkých a středních hodnot, tedy kolem 50 jednotek. GI pečených brambor není zrovna nízké, kombinací se zeleninou a semínky jsme jej snížili minimálně o 30 % (vysoký obsah vlákniny se v podstatě ani jinak chovat nemůže).

4. Celkové množství energie jde kvůli tukům k vyšším hodnotám (právě zmíněné tuky zaujímají téměř polovinu celkové energie). Celkově to pořád ale není žádná tragédie, pořádný chlap s vyšším energetickým výdajem si rád (a bezpečně) naloží i dvojitou porci. I tak je energetický potenciál jeden z důvodů, proč volím tento pokrm jako svačinu. V případě večeře bych si zadělal na problém se spálením přebytku energie pohybovou aktivitou.

5. Termicky je pokrm lehce ohřívající. Do těchto oblastí jsme byli posunuti použitým pepřem. Bez něj bychom oscilovali kolem neutrálních hodnot.

6. Energeticky je svačina jasně jinového rázu. Tyto tendence jsou zčásti brzděny brambory a chia semínky.

7. Konzumací dnešní svačiny acidobazickou rovnováhu neposuneme ani jedním směrem, výsledek bude mít snahu držet se kolem neutrálních parametrů.

8. Pokud sportujete, neprohloupíte s dnešní svačinou cca 90 – 100 minut před tréninkem.

9. S velkou radostí doporučíme recept diabetikům i bezlepkářům. A protože jsme místo klasické zakysané smetany použili avokádový dip, tak si pochutnají i všichni, kteří z chuťových, etických či zdravotních důvodů nesnášejí cokoli v mléčných výrobcích.

10. Vřele doporučuji lněná semínka mlít (nebo mixovat) vlastnoručně. Kupované zdroje jsou sice pohodlné, nemáme ale záruku stupně oxidace tuků, které jsou podporovány i kontaktem se světlem.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.