Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zapékané brambory s tatarskou omáčkou

Zapékané brambory s tatarskou omáčkou

Fast foody nám z racionálního stravování udělali něco, co s racionalitou, tedy rozumným uvažováním v oblasti gastronomie, nemá absolutně nic společného. Jedním z typických produktů tohoto mainstreamu je i nešťastná kombinace hranolek a s tatarskou omáčkou. Dnešní výzva je jasná – ukázat, že je možné vzít kvalitní suroviny, o kterých se nemusíme bát otevřeně hovořit jako o zdravých, a upravit je tak, že název pokrmu zůstane stejný, pouze kvalitativně se výsledek bude pohybovat v jiných dimenzích. Česky řečeno v duchu tradičního přísloví – „Vlk se nažral a koza zůstala celá“.

Vlastnosti receptu

1. Hodnocení dnešního výsledku by nemělo být nikterak náročné – alespoň ne ve srovnání s běžně dostupnými hranolky s tatarkou. Nutriční tabulka nám ukáže, že poměry živin (sacharidy, bílkoviny, tuky) se příliš odlišovat nebudou s výjimkou bílkovin. Jejich hlavním zdrojem v našem receptu jsou ořechy kešu, ve výsledku tedy rostlinného původu, velmi dobře stravitelné a s antikatabolickým působením.

2. Druhý pohled ale bude přísnější, protože nám řekne, že tuky jsou především nenasycené, bez nežádoucích trans mastných kyselin, většina z nich navíc neprošla tepelnou úpravou, žádné z nich chemickou deformací…

3. Sacharidy pochází převážně z brambor. Jsou tepelně upravené, tedy se zvýšenou hodnotou glykemického indexu. V kombinaci s tukem (olivový olej, tatarská omáčka) se ale hodnota snižuje. Hrubý odhad nám řekne, že se pohybujeme na rozhraní nízkého a středního, tedy orientačně mezi 40 až 60 jednotkami.

4. V čem se lišíme už výrazněji, je obsah mikroživin. Komerčně dostupná klasika nebude vykazovat zřejmě ani stopová množství vitamínů, antioxidantů či fytochemikálií obecně, náš výtvor je přesně na opačném konci hodnotící škály.

5. Termicky se pohybujeme kolem neutrálních hodnot. Máme sice silně ohřívající česnek, na straně druhé ale ochlazující tuky i zeleninu.

6. Energeticky jsme jin ve všech případech – vinu nese především vyšší poměrové zastoupení tuků.

7. Jeden z největších rozdílů zaznamenáme v oblasti acidobazicity. Klasika je jasně a extrémně okyselující. Dnešní recept půjde sice tendenčně stejným směrem, ale v naprosto odlišném rozsahu a dopadu na metabolismus (výrazně k tomu přispívá i vyšší obsah bazických prvků vápníku a hořčíku).

8. Zatímco fast foodovou variantu bych nedoporučil ani zarytému gastro-nepříteli, dnešní dobrotu si mohou dovolit i děti od 1 roku (v tomto případě je vhodné omezit použití pepře a česneku), nepřátelé lepku i laktózy, bez jakýchkoli obav těhotné a kojící.

9. Není samozřejmě nutné setrvávat jenom u kombinace brambor s tatarkou – pokud budete mít nutkavý pocit zvýšit podíl bílkovin v podobě jakéhokoli zdroje masa, budu se přimlouvat za rybu. Chuťově se bude skvěle doplňovat se pstruhem nebo candátem.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

25 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.