Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Zapečený lilek s rizotem

Zapečený lilek s rizotem

Pokud budete mít někdy chuť zpestřit si den snadno stravitelným obědem, u kterého máte pod kontrolou chuť, glykemický index, energii, nutriční potenciál a další neméně důležité charakteristiky, vyzkoušejte dnešní specialitu v podobě zapečeného lilku se zeleninou a rýží. Nebudete zklamáni, navíc příprava není vůbec náročná.

Jak na to

Nejprve přijde na řadu rýže natural, kterou uvaříme v nesolené vodě. V průběhu varu na pánvi na olivovém oleji podusíme na kostičky nakrájenou cibuli společně s žampiony až do úplného změknutí.

Pak sáhneme po základu receptu, kterým je lilek. Ten podélně rozkrojíme a lžičkou vydlabeme vnitřek, prázdný prostor naplníme rýží, hráškem a na kostičky nakrájenou paprikou. Nezapomeneme samozřejmě vmíchat cibuli se žampiony. Obě naplněné půlky posypeme strouhaným parmezánem, zakápneme sójovou omáčkou a vložíme do vyhřáté trouby (cca 180 °C) na přibližně 15 minut.

Dobrou chuť

V průběhu pečení je vhodné mít proces plně pod kontrolou a nenechat zbytečně parmezán či ostatní složky spálit. Je škoda vzniklou Maillardovou reakcí kazit zdravý dojem našeho snažení…

Vlastnosti receptu

1. Obsah živin je v celé porci ukázkově vysokosacharidový. Bílkovin je dostatek, tuků také, vláknina je v nadprůměrném množství.

2. Glykemický index je i přes proces pečení stále nízký, byť se blíží hranici středních hodnot.

3. U dnešního oběda (popř. večeře) je potřeba vyzdvihnout především snadnou stravitelnost. Ta hraje do noty mnoha situacím, které můžeme využít ve svůj prospěch – napadá mě podpora mozkové činnosti, odlehčení trávicího traktu, strava před tréninkem nebo mezi dvěma fázemi u vrcholových sportovců…

4. Termicky je recept mírně ohřívající. Pokud budete uvažovat o jeho přípravě za studených zimních večerů, nebudeme se bát přidat trochu kari koření a čtyřbarevného pepře.

5. Acidobazickou rovnováhu ovlivníme konzumací dnešní dobroty mírně kyselejším směrem, žádné drama ale neočekávejme.

6. Energeticky kráčíme směrem k mírné tendenci jin. Od toho se zčásti odvíjí i uváděná velmi snadná stravitelnost pokrmu.

7. Když se vám podaří nic nepřipálit a nevysušit, zachováte svěží šťavnatost celé směsi. O to více se budete olizovat až za ušima.

8. Je fajn mít na talíři bezlepkový chod – ocení jej nejen celiaci, ale především všichni zájemci o odlehčený způsob stravování.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.