Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Žampionová polévka

Žampionová polévka

Přinášet novinky ze světa houbových polévek je v houbařském království České republiky stejné jako nosit dříví do lesa. Za předpokladu, že nemáme v úmyslu vyrobit „vysmátý“ recept z lysohlávek nebo se odebrat na věčné časy na druhý břeh pomocí hub s kropenatým designem, nemáme na receptech prakticky co pokazit.

Vlastnosti receptu

1. Kombinace jednotlivých ingrediencí říká, že se jedná o velmi snadno stravitelný pokrm. Žádná zátěž ze strany bílkovin ani tuku nehrozí, zajímavý a současně samozřejmě významný je obsah vlákniny. Sacharidů také mnoho nenajdeme, takže se bavíme skutečně o dietní polévce se vším všudy.

2. Chytré tabulky naznačují, že bychom měli svoji pozornost zaměřit především na obsah veledůležitého draslíku, který hraje dominantní roli při péči o chod našeho srdce. Celkový součet se pohybuje kolem 1000 mg, což je prakticky polovina doporučeného denního množství. Jediné, co nám může pokazit radost z toho, že budeme mít srdce jako zvon, je biochemický protihráč jménem sodík. Ten si tyká se zdravotními problémy, jako je vysoký krevní tlak, stres, zavodnění nebo přetížení lymfatického systému. Polévku jsme sice nesolili, bujón nějaký ten gram kuchyňské soli ale skrývá. Tak nebo tak ale zůstává v převaze draslík, takže můžeme být v klidu.

3. Polévka má jasně dominující jincharakter a dopad na organismus. Bujón s obsahem soli sice svede blíž k neutralitě, celkový dopad ale záleží na jeho použitém množství.

4. Glykemický index spadá do kategorie velmi nízkého, diabetici proto mohou jásat.

5. Konzumace jednoho či dvou talířů dnešní houbovky nemůže u zdravého jedince žádným způsobem rozladit acidobazickou rovnováhu. Je to další důvod, proč mít (nejen dnes) radost.

6. Když si nevím rady, čím se polozasytit před jakoukoli sportovní aktivitou, tato polévka je jedním z horkých kandidátů. Pro shrnutí: Snadná a rychlá stravitelnost, jin účinek, minimum bílkovin a dostatek vlákniny, která zaplácne neustále protestující žaludek.

7. Diabetiky jsme už zmiňovali, dále můžeme dnešní chod nabídnout vegetariánům, bezlepkářům a všem, kteří se z různých důvodů vyhýbají mléčným výrobkům.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

17 minut

Přibližná cena

6 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.