Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Žampionová omáčka s vejcem

Žampionová omáčka s vejcem

Na dnešním receptu zkusím pomocí myšlenkových postupů ukázat, jak je možné kalkulovat s jednotlivými vlastnostmi potravin a dát dohromady pokrm, který může nejen chutnat, ale poskytne zajímavý náhled na možnosti jeho využití.

Ne že bych neměl co dělat nebo mě bavilo vše rozepisovat do detailu, budu ale doufat, že zaseju malé semínko pochopení, které takto povede do budoucna k procesu hlubšího poznání.

Nebudu předem slibovat, co od receptu můžeme očekávat, nejprve se věnujme jeho přípravě, která by tradičně neměla být nikterak náročná. Ne pro každého budou všechny použité suroviny tradiční, na stranu druhou jsou poměrně dobře dostupné, takže nás nečeká při jejich shánění žádná detektivní práce.

Vlastnosti receptu

1. Nutričně máme na talíři poměrně vyvážené zastoupení makroživin. Zdrojům bílkovin dominují vejce, sacharidům vřetena, tukům kombinace těstovin a vajec.

2. Z hlediska příjmu energie není pokrm žádnou kalorickou bombou, z tohoto pohledu jej můžeme považovat za redukční.

3. Ortodoxní makrobiotik by nad tímto receptem nesouhlasně kroutil hlavou. Nelíbila by se mu extrémní převaha jang tendencí a náročná stravitelnost, místo těstovin by rád viděl celá zrna obilovin.

4. Vejce mají velmi vysoký specificko-dynamický účinek, tedy jsou náročně stravitelná. S tím je potřeba počítat při rozhodování, kdy a za jakých podmínek budeme chtít tuto dobrotu sníst. Určitě bych v tomto složení pokrm nejedl krátce před větší fyzickou zátěží, rozmýšlel bych se i v pozdních večerních hodinách kvůli zbytečné zátěži na žaludek.

5. Krátce ještě odbočím ke sportovcům – pokud trénujete později večer, navíc preferujete anaerobní aktivity, po kterých tělo touží po vyšších dávkách bílkovin, nebál bych se pozřít tuto dobrotu ani večer.

6. Termicky se recept pohybuje kolem neutrálních hodnot.

7. Z acidobazického pohledu máme na talíři typicky kyselinotvorný pokrm.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.