Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Vepřové nudličky s bramborem

Vepřové nudličky s bramborem

Neustále čelím otázkám, jak v kuchyni pracovat s masem tak, aby výsledek byl pokud možno co nejzdravější. Vždycky, když zazní v souvislosti s pojmy maso a mléčné výrobky kouzelné slovíčko „zdraví“, chytám osypky. I přesto je ale možné zkombinovat některé chytré tipy tak, aby výsledek v podobě dopadu na zdraví byl skutečně „provozuschopný“.

Dnešní recept zažeňme tak trochu do extrému, ale předem zdůrazním, že se jedná o velmi snadno a dobře realizovatelný extrém. Konkrétní vysvětlení najdete v členské části, pár postřehů pro mlsné jazyky a zvědavé mozkové závity ale zmíním už tady.

Zamyšlení

Dejme tomu, že jako masožravci chceme skutečně připravit co nejzdravější pokrm. Sledujme tedy myšlenkové úvahy:

  1. Předně budu chtít, aby kombinace byla snadno stravitelná, tedy s nízkým specificko-dynamickým účinkem. Navýším proto obsah zeleniny, jako přílohu nezvolím těstoviny, u kterých mi vadí lepek, ale brambory obsahující vysoké procento vody.

  2. Dále bych měl zajistit, aby co největší část surovin na talíři měla živý (raw)charakter, u masitých receptů se toto s ohledem na celkovou úroveň stravitelnosti vždy hodí.

  3. Energeticky se nebudu chtít zbytečně přetěžovat, proto přípravu masa spáchám na minimu externě přidaného tuku, nebudu se zdržovat ani žádnými omáčkami. Maso nebudu grilovat, abych se vyhnul zbytečnému přepálení, ale pouze rychle orestuju a krátce podusím. V případech, kdy proces restování omylem přeženu, a v mase vzniknou karcinogenní látky, ošetřím situaci použitím rozdrceného rozmarýnu.

Při prvním pohledu na výsledek si člověk řekne, cože na tom receptu je tak výjimečného. Oči budou hledat jakýkoli záchytný bod, který by měl vybudit emoce stimulující činnost trávicího traktu, kdy výsledkem je stejná intenzita slintání jako u Pavlovových psů. Při těchto úvahách přijde zřejmě sprcha zklamání.

ALE – po zapnutí mozkových závitů, ve kterých povedeme myšlenkové úvahy určitým směrem, získáme výsledek, který z pozice racionality budí zdání skutečně „zdravého“ jídla. Alespoň z pozice možností, které nám kombinace nezbedného žaludku a znalostí umožní.

A samotná příprava?

Velmi jednoduchá. V lehce osolené vodě s přídavkem kmínu uvaříme brambory. V průběhu toho nakrájíme vepřovou panenku na nudličky, lehce posypeme drceným rozmarýnem, na olivovém oleji na pánvi je krátce orestujeme, dokud se bílkoviny nezatáhnou, přiklopíme poklicí a na minimální teplotě necháme přibližně 15 minut dusit.

V poslední třetině dušení lehce posolíme (nejlépe mořskou ručně sbíranou nebo himalájskou solí) a opepříme. S pepřem opatrně, volíme pouze z důvodu chladnějších měsíců, kterými právě procházíme.

Dobrou chuť

Nakrájím okurku i papriku, s klidným srdcem naservíruji a…jako vegetarián samozřejmě nesním. Ale i tak dobrou chuť.

Vlastnosti receptu

1. Bylo by ideální mít bio vepřové. Pokud nepoznáte rozdíl v čistotě, tak určitě v chuti samotné. Jeho dostupnost a cena nejsou bohužel standardní.

2. Brambory vaříme s kmínem z důvodu neutralizace toxického solaninu, sůl používáme v minimálním množství – je škoda potlačovat vliv obsaženého draslíku umělým navyšováním sodíku.

3. Maso okořeníme rozmarýnem ještě před restováním. Důvodem je prevence před dopadem karcinogenních heterocyklických aminů.

4. Zeleninu krájíme až po přípravě masa i brambor, je škoda každé minuty, kdy leží ladem a na vzduchu oxiduje.

5. Vepřové s okurkou jsou ochlazující potraviny, brambor s paprikou a pepřem zase ohřívající. Dle množství použitého pepře tak řídíme termiku, v současném chladnějším období se nemusíme bát jej vůbec použít.

6. U sportovců je konzumace masa krátkou dobu před tréninkem nežádoucí z důvodu vysoké zátěže na trávení, vhodnější se jeví jako potréninkové jídlo.

7. Jako každé jiné masité jídlo i dnešní posouvá vnitřní acidobazickou rovnováhu do kyselých parametrů. Toto zmírňujeme zvýšenými porcemi syrové zeleniny, která okyselující pochody neutralizuje.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.