Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Vegi párky

Vegi párky

Jako malé dítě jsem miloval, když mi rodiče koupili párek v rohlíku. V hlubokých dobách totality, když se dítě z vesnice dostalo do města, kde tato lahůdka s plnotučnou hořčicí nebo kečupem byla v tehdejších prehistorických formách fast foodů nabízena, to byl skutečně gastronomický svátek.

S rostoucím věkem a přístupem k informacím, co vlastně jíme a jaké jsou skutečné úmysly potravinářského průmyslu, děkuji Prozřetelnosti za to, že jsem měl tu možnost jako malé dítě projít trpkou zkušeností, která položila základ mého současného know-how.

Dnes se do párku v rohlíku zakousnou pouze 3 skupiny populace:

  1. Děti škemrající směrem k rodičům, kteří jim z emočních důvodů mají tendence podlehnout.

  2. Arogantní nevzdělanec (= nevzdělanec arogantní vůči svému zdraví), jehož životní filozofií je „sežrat“ cokoli, co je aktuálně jeho žaludek schopen strávit, protože neumí ovládat svoje chuťové buňky, které v podstatě převzaly vládu nad jeho životem.

  3. Sebevrah toužící po odchodu z tohoto světa s vírou, že se příště narodí na jiné planetě, kde se do jídla nemelou zbytky zvířat a chuť takzvaného pokrmu se neupravuje kvantem aditiv.

Netuším, jak jsou na tom jiné generace, ale ta moje si z dětství přinesla do dospělosti silný informační zápis v mysli, který se při pohledu na párky ozve silnou vzpomínkou na úžasné chutě, kvůli kterým jsem sliboval být hodný a uklízet dětský pokojík každý den.

Při snaze přepisovat tyto vzpomínky z pozice racionality jsem se ve stavu zoufalství uchýlil k nové taktice a spáchal pokus, se kterým mi dnešní doba naštěstí vychází vstříc.

Vlastnosti receptu

1. Pravdou je, že snídaně zrovna neoplývá přebytkem bílkovin. Na stranu druhou myslet si totéž u klasických párků vyráběných (údajně) z masa je v dnešní době čistokrevná bláhovost.

2. Při přemýšlení, kdy bych si takovou snídani dopřál tak, aby tělo šlapalo dle představ, mě napadá jeden kanadský žertík . A to v podobě situace, kdy se ve fitku pochlubím, jak vydatnou snídani jsem měl, aniž bych zmínil vegetariánský charakter párků, a doporučím recept všem dychtivě naslouchajícím. Zjistil jsem, že spousta lidí má tendenci kopírovat můj jídelníček, tak proč nedát další kvalitní "inspiraci". Pro zesílení důvěryhodnosti bude dobré se u snídaně vyfotit a fotku hodit na Facebook.

3. Energie není nikterak vysoká, nebudu se proto ostýchat a naložím si hned čtyři párky, ať mám co vychutnávat.

4. Obsah koření včetně přidané hořčice posouvá termiku snídaně do ohřívajících hodnot, v kombinaci s nízkým GI a snadnou stravitelností danou nízkým specificko-dynamickým účinkem jsme schopni s tímto receptem vykročit správnou nohou do denního maratonu společně se širokým úsměvem. Zelenina nás sice trochu ochladí, ale na neutralitu stejně nedosáhneme, takže už teď mám jasno, čím si budu zpestřovat studená zimní rána.

5. S menším zastoupením hořčice můžeme obšťastnit snídaní i naše malé ratolesti, od dvou let naprosto v pořádku.

6. Často se ozývají hlasy požadující informace o tom, zda konkrétní potravina z pozice potenciální alergenity může narušit činnost jejich imunitního systému a následně dát vzniku zdravotního problému. Je nutné zdůraznit, že párky obsahují i sóju (jako zdroj bílkovin), jedinci se zvýšenou citlivostí na tuto rostlinu by proto měli být ve střehu.

7. Líbí se mi fakt, že mám na talíři párky a přitom neposouvám acidobazické pochody do extrémně kyselinotvorných procesů. Dnes je prostě krásný den...

8. Pro zvědavce a fandy východních filozofií ještě doplním, že dnešní recept má mírně jin tendence.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

35 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.