Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Vegi karbanátky

Vegi karbanátky

Karbanátky byly vždy považovány za silně diskutabilní pokrm – minimálně ve sféře veřejného stravování. Důvodem je fakt, že není problém v procesu jejich přípravy přimíchat jakoukoli surovinu, která prošla už několikerými technologickými či kulinářskými úpravami a v konzistenci karbanátku se tak společně s přidaným kořením všechny tyto hříchy do slova a do písmene ztratily.

Dnešní karbanátek bude trochu z jiného těsta. Naší snahou bude připravit výsledek, který bude hrát do noty všem, kteří trpí jakoukoli formou nesnášenlivosti na lepek. Oficiální čísla na českém trhu hovoří o minimálně 5 % populace – půl milionu lidí není vůbec málo, takže dnes oslovíme nemálo potenciálních strávníků.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční výbava dnešní speciality vůbec není špatná. Při bližším pohledu do nutriční tabulky se budu dokonce velmi ochotně hádat s kýmkoli, kdo by mě chtěl přesvědčovat, že klasický karbanátek, který jsem byl nucen jíst ve všech školních jídelnách v průběhu dlouholetého procesu vzdělávání, je na tom jakkoli lépe. Samozřejmě není.

2. Obsah bílkovin je ukázkový, označím jej jako plně dostačující.

3. Sacharidů je více než dost, mají nízký glykemický index. Jasný původ, proces tepelné úpravy a namáčení jim zajistil velmi dobrou stravitelnost.

4. Tuky jsou přítomny v minimu, podstatná část z nich pochází z olivového oleje a chia mouky. Mají tedy původ téměř „šlechtický“ v podobě převažujícího zastoupení nenasycených forem.

5. Pochvalme nemalé zastoupení vlákniny, která je pro zdravého člověka vždy přínosem.

6. Energeticky je výsledek dnešního vaření ve sféře jin. Pokud přidáme kváskové pečivo, více se přiblížíme k pomyslnému energetickému středu.

7. Termicky je pokrm ohřívající. Důvodem je obsah koření a tepelná úprava pokrmu.

8. Přidáním koření a konzumací zeleniny se nám podařilo posunout acidobazické tendence k neutrálním hodnotám.

9. Jsem přesvědčen, že dnešní recept ocení velmi široká skupina potenciálních strávníků – bezlepkáři, diabetici, sportovci, dietáři, labužníci, vegani, laktózově intolerantní… S ohledem na jejich celkový rostoucí počet budu tvrdit, že nemluvím o okrajových skupinách, ale početně velmi silné zastoupení naší populace.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

5 Kč / 1 karbanátek

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.