Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tzatziki

Tzatziki

Kdo nezná pojem tzatziki, jako by nebyl. Minimálně v gastronomii toto platí beze zbytku. Tato řecká osvěžující specialita volá po vychutnání především v horkých dnech. Nebudeme proto váhat ani my a pustíme se do její velmi jednoduché výroby.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní vysokotučnou chuťovku evokující v mysli vzpomínky na slunce a rozpálené pláže začněme hodnocením zmiňovaných (nešťastných) tuků. Většinová část nasycených pochází z jogurtu, olivový olej naštěstí poměry nasycených a nenasycených zčásti srovnává. I přesto je potřeba upozornit, že máme na talíři vysokotučný, tedy i vysokoenergetický pokrm.

2. Bílkovin je sice méně, ale protože jsou tzatziki s pečivem vnímány především jako svačina či předkrm, považujme jejich zastoupení za plně adekvátní situaci.

3. Sacharidy pochází především z pečiva, jsou tedy nízkoglykemické, stejně jako celý recept. Protože je nedílnou součástí chuťovky jogurt obsahující laktózu, budou mít smůlu především jedinci postižení laktózovou intolerancí. Vůbec nepochybuji o tom, že se najdou nadšenci z jejich řad, kteří i přes tento handicap rádi vychutnají kouzlo Řecka použitím tablet s laktázou. Prostě proti gustu žádný dišputát.

4. Základem gastro úspěchu je použít pravý řecký jogurt. Ten bohužel není běžnou součástí nabídky všech obchodů, je proto potřeba trochu pátrat. Pokud nebudete mít štěstí, je možné použít „šidítko“ v podobě kombinace tuzemského jogurtu s tvarohem. V tomto případě směs namíchejte tak, aby byla dostatečně tekutá.

5. Termicky je recept ochlazující. To ale můžeme zvrátit použitím většího množství česneku a pepře.

6. Česnek má v tomto případě ještě jedno kouzlo. Respektive dvě. První je jeho schopnost snižovat projevy zahlenění způsobené mléčným výrobkem. Druhým pak snížení krevního tlaku. To druhé se vyplácí velmi často, protože po konzumaci této lahůdky většině strávníků roste krevní tlak při zjištění, že další porce už není :-)

7. Energeticky je recept posunut mírně na stranu jin.

8. Acidobazická rovnováha po konzumaci řecké speciality utrpí mírně kyselejším směrem. My jsme chytře použitím celozrnného kváskového pečiva tento dopad lehce snížili.

9. Kromě všech, kteří nesnáší mléčné výrobky, budou ještě trpět i celiaci. Ti ale bitvu o gastro zážitek mohou vyhrát tím, že místo pečiva zvolí například zapékané brambory. Zaručím se, že v tomto případě určitě neprohloupíte.

10. Tzatziki se nejlépe hodí jako menší svačina (v tomto případě bych zařadil ještě nějakou zeleninu navíc) nebo předkrm nebo před větším jídlem. Vyhýbal bych se pouze jejich konzumaci ve večerních hodinách právě z důvodu vyššího zastoupení tuků.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

25 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.