Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tvarůžková klasika

Tvarůžková klasika

Jeden z fenoménů českého potravinářského průmyslu – olomoucké syrečky (které se umí skvěle doplňovat s druhým fenoménem v podobě piva, důvody této kombinace si vysvětlíme v členské sekci) - se pyšní nemalým spektrem zajímavých vlastností. Dnešním receptem se pokusím ukázat, jak elegantně je možné pracovat s touto lahůdkou s vědomím, že žaludku neodepřeme oblíbenou dobrotu a současně zredukujeme potenciální negativa plynoucí z pravidelné konzumace zrajícího sýru.

O co se jedná?

Výroba tvarůžek je jednoduchá, z toho plynou i poměrně zajímavé charakteristiky. Používá se nesýřený kyselý tvaroh, s výjimkou soli nejsou použita žádná aditiva, za což budiž velká chvála (tady trochu kecám, protože se přidává ještě regulátory kyselosti v podobě uhličitanu vápenatého, který je mj. dodatečným zdrojem vápníku, a hydrogenuhličitanu sodného. Škarohlíd by řekl – fuuuj, aditiva, to nejím. Než tvarůžky z tohoto důvodu smetete z povrchu stolního, vězte, že se jedná o regulátory kyselosti, svým způsobem pomáhají omezovat procesy překyselování). V podstatě tedy máme k dispozici přírodní (chemicky nezdeformovanou) potravinu s výraznou chutí, která se mění se stupněm procesu zrání.

Protože jsou tvarůžky zdrojem enormně koncentrovaného množství pomalu stravitelných bílkovin, navíc s přídavkem soli, celková úroveň stravitelnosti je náročnější - budeme proto uvažovat směrem ke zmírnění těchto charakteristik.

Říká se, že proti gustu žádný dišputát – u syrečků hodně záleží na našem mlsném jazýčku, který rozhodne, v jakém stavu zralosti jej s velkou úctou umístíme na talíř. Člověk postižený vzděláním je schopen se nad procesem zrání syrečků rozplývat a ukájet se nad změnami chuti i vůně způsobených proteolytickým rozkladem bílkovin při jejich zrání.

Prozaická příprava

My, postižení touhou žaludku, pouze vezmeme tvarůžky ve stupni zralosti odpovídající vlastním představám, nakrájíme syrovou cibuli a čerstvou papriku, poslední nezbytnou součástí talíře bude celozrnné kváskové pečivo.

Přiznejme si, že ne každý bude z receptu nadšený. Bavíme se především o lidech žijících intenzivním společenským životem, kde jsou velmi často potraviny typu syrečků, syrové cibule nebo například česneku nepřijatelné.

Dobrou chuť?

Nezbývá tedy, než si dát doutník, který etiketa vnímá jako noblesní smradlavou náhradu. Dnes už podruhé – proti gustu žádný dišputát, ale:

  1. Ne dnes.
  2. Ne na tomto místě
            a
  3. Ne pod mým vedením.

Vlastnosti receptu

1. Pomineme-li sacharidy pocházející ve většinovém zastoupení z pečiva (v podobě komplexních zdrojů) a pyšnící se nízkým GI, je potřeba zdůraznit především bílkoviny. I přes relativně malou porci celého pokrmu je proteinů více než dost, jsou živočišného původu, plnohodnotného charakteru, velmi náročně stravitelné (což u tvarohu není nic překvapivého).

2. Naopak tuků je naprosté minimum, dietáři nechť proto zvýší pozornost.

3. Deficitem vlákniny také netrpíme, z celkového spektra zastoupených živin je tedy možné vyčíst pár zajímavých výhod.

4. Obsah soli je vyšší, než by bylo zdrávo (prim hrají tvarůžky, zbytek doplní pečivo), pozor by si měli dávat hlavně srdcaři a hypertonici. Zajímavý je i obsah vápníku, tabulkově dokonce ukázkový. Protože je ale vázán na sirné aminokyseliny, jeho využitelnost v těle je mizerná (proč to musí být tak složité?…).

5. Z důvodu obsahu i zdroje bílkovin leží na talíři vysoký specificko-dynamický efekt. To je velmi zásadní informace, se kterou je třeba počítat v rámci konzumace a předcházení nežádoucích vlivů trávení. Záměrně tady volím svačinu (o menším objemu všech surovin) a ne hlavní chod, a budu chtít s pokrmem zpomalit metabolické pochody v divokých dopoledních nebo odpoledních pracovních chvílích, kdy je do oběda nebo večeře ještě hodně daleko.

6. Tvarůžky mají velmi silné jangové účinky. Zrychlují sice metabolické pochody v oblasti anabolismu, bohužel ale zpomalují aktivitu sympatického režimu nervové soustavy – česky řečeno komplikují aktivitu mozku a zvyšují pocit únavy. Tento extrém snížíme syrovou zeleninou, která je poměrově v dostačujícím zastoupení, k harmonickému středu nás vede celozrnné pečivo. Když se nad tím zamyslíme, zjistíme, že na první pohled obyčejný recept se může pyšnit skutečně zajímavými charakteristikami.

7. Termika je v celkovém součtu ohřívající. Mohlo by se zdát, že pro zimní období jsou syrečky v této podobě značkou ideál. Z pohledu termiky nejsou špatné, to ale do okamžiku, než je zprůměrovaný český konzumní spotřebitel zalije pivem, které je naopak silně ochlazující. Vzhledem k tomu, že se jedná o naprosto běžně prováděné zvěrstvo (alespoň v zimních měsících, v létě už to ale žádná tragédie není, naopak dává velký smysl i kvůli posunu do jinových tendencí), nebudeme se nad tím rozčilovat a necháme průměr populace žít v blažené nevědomosti o dokonalosti svého počínání.

8. Recept bych nepodsouval malým dětem do minimálně dvou let, sportovci by se mu měli vyhýbat kratší dobu před tréninkem. Ještě jednou zpátky k dietářům – vychválili jsme sice vysoké množství bílkovin a minimum tuků, ale pozor na sůl, jejíž sodík zavodňuje a zbytečně tak drží tělesnou hmotnost nahoře. Pro přemýšlivé hlavy – je naprosto zbytečné, aby jenom jedna svačina dodala polovinu doporučeného celodenního příjmu soli…

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

3 minuty

Přibližná cena

25 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.