Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Třešňový puding

Třešňový puding

Jooo, třešně zrály…. Pokud se nám podaří „vychytat“ dobu, kdy třešně zrají a jsou schopny nám doputovat na stůl bez zbytečně velkého množství červíků, jejichž životním posláním je dělat si z těchto sladkých plodů domov a kazit svojí přítomností chuť ostatním strávníkům, nabízí se jako jedna z mnoha možností rychlá příprava třešňového pudingu.

A protože rádi v naší škole přijímáme výzvy v podobě kreativních úprav charakterových vlastností výsledného receptu, které vychází vstříc různým skupinám populace, jednu takovou spácháme i dnes. Připravíme sladce chutnající lahůdku s navýšeným obsahem bílkovin – v tomto rozpoložení vyjde vstříc nejen sportovcům, ale i závislákům na sladkostech, kteří se dlouhodobě „projedli“ do stavu nazývaného odborně proteinová malnutrice. Takže vzhůru do práce, která nám zabere všehovšudy 10 minut…

Vlastnosti receptu

1. Zřejmě první věc, která bude každého zájemce o konzumaci tohoto receptu zajímat, je hodnota množství energie a výše glykemického indexu. To je vcelku pochopitelné, protože máme všeobecně zažito, že s konzumací sladkostí roste i riziko nárůstu nadváhy. Odpovědnost, kterou na svých bedrech ve Škole zdravého vaření neseme vůči sami sobě i strávníkům, nám nedovolí vyprodukovat žádné energetické ani nutriční zvěrstvo. Třešňový pudink má proto nízký GI, obsah energie odpovídá přibližně třicetiminutové svižné procházce. Parametry tedy vskutku královské.

2. Další věc, kterou je potřeba zveřejnit, navíc s velkou nedočkavostí, je obsah bílkovin. A tady pozor – tyto nepochází pouze z použitého proteinového koncentrátu, ale významnou měrou se spolupodílí i kakao a chia semínka. Kvalita tedy více než dobrá, úroveň stravitelnosti vynikající.

3. Tuků je zastoupeno minimum, což je v případě dezertů silně chvályhodné. Navíc nadpoloviční většina jsou nenasycené.

4. Množství sacharidů je kupodivu nízké, podobně jako jejich glykemický index, o kterém už byla řeč. Naopak zajímavý je obsah vlákniny, z čehož by měl mít každý radost.

5. Chia semínka a kakao jsou zdrojem velmi dobře biologicky využitelných bazických prvků v čele s vápníkem a hořčíkem. Z této pozice budu tvrdit, že konzumace dnešního pudingu nepohladí jenom duši skrze chuťový vjem na jazyku, ale také naše nervy, které umí deficitem těchto dvou klíčových látek nemálo trpět.

6. Termicky se bude dezert chovat osvěžujícím způsobem. Pro aktuálně probíhající roční období spojené s „třešňovými“ teplotami parametr skutečně jako na zavolanou.

7. Acidobazicky se puding bude chovat velmi mírně zásadotvorně. U sladkosti bych za každou takovou hodnotu dal život (v reálu samozřejmě nedal, budu ale doufat, že snad toto přirovnání vybudí zájem sugar-, choco- a jiných –holiků o přemýšlení nad tím, co vlastně jedí).

8. Jak už zaznělo, z důvodu vyššího poměru bílkovin budou z receptu nadšení především sportovci, následně populace trpící deficitem bílkovin a v neposlední řadě i závisláci na sladkém.

9. Protože jsme použili při přípravě proteinový koncentrát, bude žádoucí nedávat puding dětem do jednoho roku.

10. Z pozice nízkého glykemického indexu zajásají nad možností smlsnout si na pudingu i diabetici.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

10 minut (bez chlazení)

Přibližná cena

29 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.