Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Toskánská fazolová polévka

Toskánská fazolová polévka

Italská gastronomie je schopna poskytnout nepřeberné množství inspirací pro každodenní kuchyni. Na své si přijde snad každý. V oblasti více odlehčených pokrmů by bylo smutné přehlédnout fenomén jménem toskánská polévka, na kterou v její fazolové verzi zaměříme svoji pozornost právě dnes.

Kromě snadné přípravy je její výhodou fakt, že se umí tvářit sexy a navíc nutričně vyváženě – a taková kombinace se nevidí každý den.

Vlastnosti receptu

1. Zeleninové polévky nebývají charakteristické svojí nutriční vyvážeností. Použitím fazolí, jejichž namočením jsme navýšili výživový potenciál, došlo ke stavu, který si troufnu nazvat „harmonizací“. Zvýšili jsme obsah bílkovin a komplexních sacharidů, snížili glykemický index a mimo jiné zintenzívnili chuť.

2. Klasické fazole sice nejsou ukázkovým příkladem obsahu dokonale stravitelných látek s nejvyšší biologickou hodnotou, v případě použití jejich menšího množství a správného způsobu přípravy tento nedostatek naštěstí výrazně eliminujeme.

3. O glykemickém indexu už řeč byla – je velmi nízký (z důvodu komplexních sacharidů, dostatku vlákniny a vysokého poměru bílkovin), dnešní polévka tak hraje do noty nejen diabetikům a inzulínově rezistentním.

4. Kombinace použitých surovin v čele s česnekem a pepřem, včetně tepelné úpravy posunula termický účinek do ohřívajících směrů.

5. Energeticky je polévka samozřejmě dominantně v oblasti jin. I přes obsah fazolí je úroveň její stravitelnosti velmi dobrá.

6. Acidobazické působení po konzumaci polévky se bude pohybovat mezi neutrálním a mírně kyselinotvorným.

7. Jak už zaznělo v úvodu, nebojme se nechat po přípravě polévku chvíli odstát (uležet) – její chuť se silně zvýrazní, o to větší zážitek z konzumace budeme mít.

8. Protože jsou součástí polévky fazole a poměrně velké množství vlákniny, je vhodné být opatrný s konzumací u malých dětí. Konkrétní věková hranice je otázkou diskuze, pod 12 měsíců bych byl hodně opatrný.

9. Totéž platí u sportovců – krátce před zátěží zbytečně rozbouříme střevní peristaltiku a po výkonu zase zpomalíme regeneraci glykogenu, takže není šťastné v těchto intervalech páchat gastro zážitky s dnešní dobrotou.

10. Trpíte-li dnou, i v těchto případech je potřeba zvýšené opatrnosti. Fazole jsou zdrojem purinů, byť namáčením se jejich obsah mírně sníží.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

60 minut bez namáčení

Přibližná cena

5 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.