Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Topinambur s hráškovým dipem

Topinambur s hráškovým dipem

Touha jíst zdravě při současné snaze vyhýbat se stereotypu přináší kreativní nápady, jako je i ten dnešní. Původní myšlenka byla zpracovat zajímavým způsobem topinambur, který se podařilo „ukořistit“ na lovu na farmářských trzích.

Tato kořenová plodina, jejíž chuť se pohybuje na rozmezí trojúhelníku brambor-kedluben-petržel, nepatří mezi často se vyskytující potraviny na českém talíři. Nedělejme si proto násilí a připravme něco jednoduchého, co bude splňovat všechny potřebné požadavky racionálně uvažujícího jedince v oblasti stravování.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční výbava dnešní porce je naprosto ukázková. Množství bílkovin je v normě pro každého průměrného člověka, navíc se silně blíží plnohodnotnosti a jsou dobře stravitelné.

2. Tuků je naprosté minimum. Díky tomuto faktoru máme na talíři nízkokalorický pokrm, který s klidným svědomím mohou zařadit do svého jídelníčku všichni snaživci o redukční diety.

3. Sacharidy mají velmi nízký glykemický index, jejich množství je také bezproblémové a dostačující.

4. Naprosto úžasný je obsah vlákniny. Ta nejen sníží glykemický index celého pokrmu, ale skvělým způsobem podpoří peristaltiku střevního traktu.

5. Dnešní chod považujme za dostatečně nutričně vyvážený i v oblasti mikroživin – máme k dispozici tepelně neupravenou červenou řepu, část syrového topinamburu a listový salát. Řečeno jinak – žádná bída.

6. Zastoupení makrosložek, obsah enzymů i velikost porce předurčují vést acidobazickou rovnováhu tam, kam má – k čisté harmonii.

7. Termicky je pokrm mírně osvěžující. V současných teplých jarních dnech přichází tato vlastnost jako na zavolanou.

8. Energeticky se pohybujeme na úrovni mírně jinového pásma. Od toho se odvíjí i velmi snadná stravitelnost pokrmu.

9. Pochvalme absenci mléčných výrobků i lepku, čímž rozšíříme spektrum šťastlivců, kteří dnes mohou vychutnávat společně s námi.

10. Protože je pokrm z důvodu minima zastoupených tuků nízkokalorický, nemusíme se bát si naložit i větší porci, popřípadě volíme tuto dobrotu jako součást plnohodnotné večeře.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

13 minut

Přibližná cena

35 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.