Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tolstolobik na grilu

Tolstolobik na grilu

Ryby mají velkou výhodu v podobě měkkého masa, doba jejich přípravy tak často bývá výraznou časovou úsporou ve srovnání s jejich teplokrevnými příbuznými.

Proč tolstolobik

Při snaze vybrat si skutečně kvalitní rybu ve smyslu minima škodlivých látek, které jsou často diskutovaným problémem, můžeme při troše štěstí narazit na přísného vegetariána v podobě tolstolobika.

Tento stříbrný kapr, jak se mu přezdívá, má velmi jemné maso, větší kusy se pyšní vyšším procentem tuku, který přímo vybízí hodit rybu na gril. A protože je zima, připravíme si typický recept pro studené měsíce, které volají po jídle s ohřívajícími účinky.

Vlastnosti receptu

1. Dnešní „rychlovka“ je bohatá na bílkoviny, které jsou v kombinaci ryby a celozrnného pečiva poměrně kvalitní a současně i dobře stravitelné. Jejich mírně vyšší podíl ve srovnání s ostatními složkami nemusí být na škodu. Najdeme totiž spoustu situací, kdy nám toto rozpoložení bude vyhovovat. Sacharidů je relativně málo, pořád je to ale informace, kterou můžeme využít ve svůj prospěch.

2. Při sčítání všech nutričních parametrů dospívám ke zjištění, že pro studené zimní dny je recept přímo ukázkový. Protože připravujeme na grilu bez přidaného tuku, navíc grilováním rybu připravíme i o podstatnou část vlastního tuku, považujme pokrm za typicky dietní. Pouze pohled na celkový součet energie nám řekne, že v případě snahy o skutečnou redukční dietu bude vhodné buď snížit porci tolstolobika na 100 gramů, nebo alespoň před jeho přípravou odkrojit tučné okraje. Nenasytní jedlíci by mohli zvýšit množství zeleniny, nejlépe listového salátu s téměř nulovou energií.

3. Termicky jsme si připravili čistě ohřívající pokrm. Kombinace grilu, pepře, rozmarýnu a hořčice kráčí jasně daným směrem. Při teoretické snaze pokrm ochladit (například v letních grilovacích měsících) bychom si museli naložit pořádnou porci ochlazující čerstvé zeleniny, což v takových případech není vůbec špatný nápad.

4. Acidobazické pochody v těle se po této dávce živočišných bílkovin posunou kyselejším směrem, nápravu zjednáme pouze zvýšeným přísunem syrové zeleniny.

5. Dnešní pochoutka má jangový ráz. Nemluvíme naštěstí o žádném extrému, protože směrem k harmonii nás vede nejenom celozrnné pečivo, ale i použité koření včetně hořčice.

6. Glykemický index je typicky nízký, v tomto případě ani nemá význam o tomto ukazateli vést jakékoli diskuze.

7. Při volbě kvalitních surovin je potřeba dbát některých pravidel, mezi nejdůležitější patří čerstvost ryby, nalezení kremžské hořčice bez konzervačních látek, čerstvých a zralých rajčat (v zimě zřejmě největší problém) a použití bio celozrnného pečiva, jehož základem je kvásek. Naprosto chápu, že snadno se píše a hůře už koná, v dlouhodobé perspektivě se ale vždy vyplatí se tímto způsobem starat své zdraví.

8. Absence mléčných výrobků umožňuje vychutnat dnešní pokrm i alergikům na mléčné bílkoviny a laktózu. Celiaci budou mít smůlu, ale pouze do okamžiku, než žitné pečivo vymění za bezlepkové.

9. Kdybych byl nadějný mladý masožravý sportovec, který jezdí na soustředění, kde má možnost zasahovat do režimu svého stravování, volil bych tuto variantu jako odlehčený oběd mezi tréninkovými fázemi. Z pochopitelných důvodů s vyšším zastoupením sacharidů (přílohy) a zeleninové oblohy. Toto životní období už ale mám dávno za sebou a navíc už ani nejím maso, takže mi nezbývá, než popřát dobrou chuť.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

6 minut

Přibližná cena

80 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.