Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tofu pomazánka

Tofu pomazánka

Můj metabolismus mě vede cestou preference sladších snídaní. Snaha tuto platformu přeprogramovat se setkala s neúspěchem v podobě zbytečných trápení s trávením, zůstávám proto věrný tradici genetických predispozic, proto pomazánky, o kterých i dnes bude řeč, většinou (ale ne vždy) přesouvám i s pečivem na svačinu.

Ideální snídaně?

Protože ne vždy je snídaně nabitá bílkovinami a žaludek se má tendenci hlásit o slovo podstatně dříve, než v případě anglických snídaní, vyplácí se orientovat pozornost na pomazánky obsahující mírně vyšší zastoupení proteinů.

Dnes mě přepadla chuť na tofu pomazánku. Ne vždy ale se do její výroby pouštím s nadšením, protože jsem nucen umývat mixér, což zrovna nepatří mezi moje oblíbené činnosti.

Vlastnosti receptu

1. I přesto, že máme na talíři svačinu a ne hlavní chod, je potřebeba zdůraznit, že s množstvím jednotlivých živin jsme na tom nadprůměrně. Bílkoviny jsou rostlinného původu, zdroj sóji předurčuje jejich plnohodnotnost, i když pečivo s pohankou tyto hodnoty trochu rozladí. Tím bych se svačinově vůbec netrápil a zaměřil dále pozornost na dostatek vlákniny, poměrně nízké zastoupení tuků a nemálo sacharidů s nízkým GI.

2. Vždycky rostu z keců o tom, jak je sója škodlivá a že bychom se jí měli vyhýbat, protože fytoestrogeny, GMO, stravitelnost a další nejistoty. Sója je luštěnina jako každá jiná, se svým spektrem vlastností, výhod a nevýhod a v celkovém průměru je to prostě potravina, která na talíři nemusí chybět při dodržování jasně definovaného pravidla „Všeho moc škodí“.

3. Přidané koření nám pomazánku nejenom okoření, ale dodá i spektrum antioxidantů. To je např. první věc, na kterou myslím, chuť posouvám až na druhé místo. Ona se sice ozve, to mě ale netrápí, protože to důležitější v podobě navýšené antioxidační kapacity už mám zajištěno.

4. Úroveň stravitelnosti a z toho vyplývající energetická zátěž na trávicí trakt je naprosto vynikající, odpovědnost za to nesou komplexní sacharidy a rostlinný původ bílkovin.

5. Termika dostaneme mírně ohřívající výsledek, který může zvrátit pouze větší množství použité okurky.

6. Energeticky se recept pohybuje v jinsférách, odpovídá to samozřejmě i celkové úrovni stravitelnosti.

7. Protože je recept ve všech směrech lehčího charakteru, volím možnost dopolední svačiny. Odpoledne mám většinou tendenci zařazovat svačinky buď s větším množstvím bílkovin, nebo naopak sacharidů. Záleží to na tom, jaký je oběd, pracovní aktivita a především kdy mě čeká nezbytné sportování, od kterého vždy odvíjíme poměry cukrů a bílkovin ve stravě.

8. Acidobazickou rovnováhu dnes určitě nevykolejíme, což považujme za jeden z mnoha důvodů, proč můžeme volně dýchat bez nervů a zbytečného stresu.

9. Abych nezapomněl – cukrovkáři, inzulínově rezistentní a psychicky vyšinutí jedinci orientující svoji pozornost na tvorbu jídelníčku na principech glykemického indexu mohou být také v klidu. Hodnoty se pohybují pod 30 jednotkami. Konec hlášení.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

10 minut

Přibližná cena

30 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.