Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Těstovinový salát s tofu a rukolou

Těstovinový salát s tofu a rukolou

Těstovinové saláty jsou oblíbenou součástí nejen české kuchyně. Budí totiž zdání, že jsou zdravé především z důvodu jejich snadné stravitelnosti. Toto může být pravdou v okamžiku, kdy při jejich přípravě zapneme ty správné mozkové závity a použijeme takovou kombinaci surovin, která tyto představy beze zbytku splní. A to je i náš dnešní případ, ve kterém jsme se rozhodli pro bezmasou, bezlaktózovou a bezlepkovou variantu.

Vlastnosti receptu

1. I kdybych hodně chtěl, tak bych si nemohl dovolit říci jediné špatné slovo proti poměru základních živin. Recept jev našem pojetí typicky vysokosacharidový, s dostatkem bílkovin a velmi příjemným zastoupením tuků.

2. Hodnota glykemického indexu je díky volbě celozrnných těstovin, dostatku zeleniny (tedy vlákniny) a přítomnosti bílkovin i tuků jednoznačně nízká.

3. Bílkoviny pochází z kombinace bezlepkové obiloviny a luštěniny. Obsah i poměr esenciálních aminokyselin je tady v pořádku, silně se blížíme plnohodnotnosti. Jediná výtka by mohla směřovat k tofu, které jako nefermentovaný produkt sóji nemusí v očích některých nutričních šílenců vypadat jako vzor dokonalosti. Osobně bych tady nebyl v tomto hodnocení až tak moc přísný, byť je tato informace o kvalitě a hodnotě fermentace pravdivá. Celkové množství bílkovin v porci je naprosto dostačující pro zprůměrovanou potřebu dospělého člověka.

4. Tuky jsou zastoupeny v poměrně nízkém množství, gramážně se zdaleka nepřibližují bílkovinám. Toto nabízí prakticky dokonalé energetické poměry obou živin, z čehož minimálně já sám mám velkou radost – není nad vyváženost

5. Vláknina je přítomna v dostatečném množství, drží se ale spíše nižších průměrných hodnot. Převažuje nerozpustná, pro střeva tedy velmi dobrá možnost vlastní očisty.

6. Termicky se recept bude chovat mírně ochlazujícím způsobem. Z této pozice bych si salát vychutnal nejlépe v poledne teplého dne, bude to mít takto největší význam.

7. Acidobazicky se salát neprojeví nijak „násilně a extrémisticky“. Laicky řečeno je náš recept v této charakteristice poměrně harmonicky vyvážený.

8. Líbí se mi poměr jin a jang tendencí, který je také poměrně vyvážený. Respektive se neprojevuje žádnými zbytečnými extrémy.

9. Obsah energie je dostačující k tomu, aby pokryl základní potřeby hlavního chodu. V kombinaci s nízkým GI a poměrem živin se jej směle odvážím doporučit i pro redukční diety postavené na vysokosacharidových principech.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut (bez chlazení)

Přibližná cena

39 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.