Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tempeh se sušenými rajčaty

Tempeh se sušenými rajčaty

Fermentované potraviny jsou klíčové pro dobrou funkci celého trávicího traktu. Měli bychom je proto cíleně vyhledávat a ve snaze zpestřovat svůj jídelníček i správně připravovat. Jednou z běžně dostupných je i tempeh, který si dnes připravíme v duchu makrobiotických pravidel.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční výbava výsledku našeho snažení není vůbec špatná. Začněme tradičně bílkovinami, kterých je na jednu porci více než dost. Kombinace luštěniny a obiloviny dává dohromady punc plnohodnotnosti, celková úroveň stravitelnosti je díky fermentaci sóji a důkladnému uvaření pšenice skutečně dobrá.

2. Sacharidy jsou zastoupeny také v naprosto dostatečném množství, jejich glykemický index se pohybuje v nízkých hodnotách (stejně jako celý pokrm).

3. Tuků je trochu více, může za to tempeh. To by nás ale nemělo nijak tížit, protože většina z nich jsou nenasycené, navíc tepelně neupravené. To znamená, že nehrozí riziko příjmu trans mastných kyselin vzniklých nešetrným přepálením. Opatrní by měli být pouze jedlíci snažící se zhubnout, poměrové zastoupení tuků v receptu trochu více navyšuje energetický příjem.

4. O přítomnosti vlákniny můžeme říci především to, že je jí dostatek. Výhoda receptu spočívá v tom, že část vlákniny je tepelně upravená (pšenice), část fermentovaná (tempeh) a zbytek v syrové podobě (paprika). Tady bych se proto nebál mluvit o krásné vyváženosti a skvělé stravitelnosti.

5. Celkové množství energie v receptu je mírně vyšší, pohybově aktivní jedinec to ale přejde bez povšimnutí. I přesto bych z tohoto důvodu raději volil dnešní chod především na oběd.

6. Termicky je recept neutrální. V případě potřeby v zimních měsících bych přidal trochu pepře a kari koření.

7. Energeticky se pohybujeme kolem (tabulkově) vyrovnaného středu. V tomto směru tedy značka ideál…

8. Acidobazicky se dostaneme do mírně kyselinotvorných směrů. Odpovědnost tady nese sója a její obsah sirných aminokyselin. Pokud bychom chtěli tuto tendenci zvrátit, vyžadovalo by to podstatně větší dávku zeleniny.

9. Celý recept obsahuje dostatek probiotických bakterií (zdrojem je miso pasta a tempeh, které jsme tepelně neupravovali) – můžeme si takto pochválit pozitivní dopad na funkci střev. Bylo by smutné, kdybychom k této pochvale nepřizvali i vlákninu, která jako sekundant nese také svůj díl odpovědnosti.

10. Sportovcům bych doporučil tento recept nejlépe po zátěži – dostatečný obsah bílkovin a sacharidů společně s hodnotou glykemického indexu je zárukou kvalitní pozátěžové regenerace glykogenu i svalové tkáně.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

30 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.