Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tempeh se salátem

Tempeh se salátem

V situacích, kdy tělo křičí po odlehčené večeři s dostatkem proteinů a mírně osvěžujícím účinkem, který pohladí tělo i duši po náročném pracovním dni, neváhám ani minutu a vrhám se na velmi jednoduchou přípravu dnešního zeleninového salátu.

Vlastnosti receptu

1. Večerní salát bez výčitek nazvěme nutričně vyváženým. Tradičně začněme bílkovinami, které jsou dostatečně plnohodnotné, i přesto, že jsou rostlinného původu. Navíc tempeh zaručuje jejich velmi snadnou stravitelnost.

2. Sacharidy jsou komplexní, tedy s nízkým glykemickým indexem. Celkovou glykémii pokrmu navíc „tlačí dolů“ vysoké procento vlákniny a přítomnost bílkovin i tuků.

3. Tuky držíme ve svém množství pod kontrolou. I jejich poměr vůči bílkovinám je ukázkový. Přidejme ještě informaci, že převažují nenasycené formy v čele s omega-9.

4. Zeleninový salát jako zdroj nemalého množství draslíku jsme doplnili o přiměřené množství organicky vázaného sodíku. Z hlediska harmonické vyváženosti prostě paráda.

5. Celá večeře je krásně zásadotvorná. V podstatě k tomuto faktoru není co dalšího dodat.

6. Poplácejme se po zádech za to, že se nám na talíř podařilo propašovat bohaté zastoupení vitamínů, minerálů, enzymů a různých antioxidačních látek. Tempeh je také plnohodnotně živou potravinou, žitné pečivo je kváskové. Suma sumárum prakticky dokonalé parametry.

7. Termicky je pokrm osvěžující. Pokud patříme mezi vnímavé jedince, jejichž organismus umí reagovat na tyto charakteristiky, dopřávejme si tento typ večeře dostatečně dlouhou dobu před spánkem.

8. Energeticky vykazuje recept jinové tendence, přítomné pečivo na kvásku dokáže tyto extrémy obracet mírně k neutrálním hodnotám.

9. Salátu by se měli vyhýbat celiaci, jedinci trpící záněty střevního traktu a určitě i děti do cca 2 let.

10. Pokud jste na redukční dietě, nebojte se dnešní jednoduché speciality. Tuku je minimum, glykémie nízká - dvě až tři hodiny před spaním si celou porci můžete bez jakýchkoli obav dopřát.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

4 minuty

Přibližná cena

40 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.