Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Tempeh na česneku

Tempeh na česneku

Tempeh jako zástupce fermentovaných potravin by neměl být správně tepelně upravován. Pokud se toto stane, zlikvidujeme tak probiotika, která nám za běžných okolností mohou být zdravotně nemálo ku prospěchu. Dnes toto „tepelné“ pravidlo porušíme a připravíme si sójovou proteinovou nálož tak trochu s netradiční kombinací.

Vlastnosti receptu

1. Celkový součet energie v porci mi jasně dává najevo, že nemusím mít obavy si naložit i něco málo navíc. V podstatě mluvíme o nutričně vyváženém pokrmu prakticky ve všech ohledech.

2. Obsah bílkovin je dostačující a protože pochází ze sóji, tak hovoříme o vysoce kvalitních proteinech. Navíc v podobě fermentovaného tempehu jsou i dobře stravitelné (ve srovnání s většinou jiných sójových derivátů).

3. Sacharidy nejsou nikterak v přebytku, kombinace s ostatními živinami jim dává nízký glykemický index.

4. U tuků převládají nenasycené formy, navíc jejich celkové množství držíme pod kontrolou.

5. Důležité je zastoupení česneku a jeho imunostimulačních a protizánětlivých látek. I přes tepelnou úpravu česneku, která většinu těchto prospěšných sloučenin likviduje, přece jenom něco málo „zbyde“, takže se organismus může těšit i z těchto účinků. Je to jeden z důvodů, proč mám tento recept v oblibě nejčastěji po tréninku (česnek snižuje krevní tlak, není proto nejvhodnější před fyzickou zátěží).

6. Termicky je recept typicky ohřívající. V teplých dnech je vhodné kombinovat se syrovou zeleninou, se kterou nemusíme vůbec šetřit, ale to už před chvílí zaznělo.

7. Energeticky je chod více jin.

8. Obsah zeleniny je dostačující k tomu, aby vedl acidobazické tendence k zásadotvorným směrům. Výsledkem tohoto procesu bude i podpora antioxidační kapacity organismu.

9. Celá porce je bezlepková, tedy dobře stravitelná. Sportovci se nemusí ostýchat a z důvodu potřeby zvýšit přísun bílkovin navýšit i porci tempehu.

10. Receptu by se měli vyhýbat jedinci s alergiemi na sóju, ale to je vcelku jasné.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

20 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.