Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Svěží jáhlový salát

Svěží jáhlový salát

Jsou situace, kdy tělo prostě zatouží po receptu, který je takzvaně dietní, ale přitom nutričně vyvážený, s velmi nízkým glykemickým indexem, který zajistí úžasně dlouhý zdroj energie a především chuťově svěží a čerstvý. Tuto kombinaci charakterových vlastností splňuje i náš dnešní jáhlový salát, jehož příprava je více než jednoduchá.

Vlastnosti receptu

1. První zmínka půjde směrem k nutriční charakteristice, která je poměrně transparentní. Salát je vysokosacharidový s velmi bohatým zastoupením vlákniny.

2. Obsah bílkovin bych ohodnotil jako dostačující pro průměrného dospělého člověka. Jsou čistě rostlinného původu v rovnoměrném zastoupení z munga a jáhel. Kombinace luštěnin, navíc klíčených, a obiloviny dává ve výsledku zajímavé aminokyselinové spektrum. O deficitu aminokyselin bych proto v tomto případě nemluvil. Navíc jsou v součtu velmi dobře stravitelné.

3. Zastoupení tuků je z hlediska množství ukázkové, z pohledu poměru vůči bílkovinám taktéž. Převažují nenasycené formy s výrazným zastoupením omega-9 forem. Pro nezasvěceného tato informace znamená, že tukový profil je krásně ukázkový.

4. Množství energie v celém pokrmu je průměrné, odpovídá středně vydatnému hlavnímu chodu.

5. Hodnota výsledného glykemického indexu salátu se bude pohybovat v nízkých, nepřesáhne 40 jednotek.

6. Úroveň stravitelnosti salátu bych hodnotil jako vynikající. Velký díl odpovědnosti za toto nese mungo, které jsme naklíčili.

7. Termické působení bude směřovat k osvěžujícím hodnotám. Ne náhodou nese salát ve svém názvu i toto označení.

8. Velkou radost bychom měli mít z toho, že salát bude ovlivňovat acidobazickou tendenci zásadotvorným směrem. Sice mírně, ale přesto.

9. Zcela určitě po konzumaci salátu nebudeme trpět nedostatkem antioxidantů.

10. Musím také poukázat na chytře zvolený poměr mezi syrovými a tepelně upravenými surovinami.

11. Salát bych doporučil především pro účely redukčních diet postavených na vysokosacharidovém režimu. Sportovcům pak jako druhé potréninkové jídlo, případně jako běžný hlavní chod.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut (bez chlazení)

Přibližná cena

29 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.