Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Švestkový makovec

Švestkový makovec

Švestky i mák můžeme směle označit za typicky české plodiny. Našinec má v mysli v souvislosti s mákem zafixované makové záviny, o kterých můžeme říci mnohé, jen ne pět slova chvály. Pomineme-li u švestek jejich tekutou podobu, vybaví se především zavařeniny, které také nejsou univerzální výhrou.

Naše dnešní výzva bude spočívat v přípravě sladkého pohlazení, ve kterém použijeme obě zmiňované suroviny, ale se snahou vyprodukovat co „nejzdravější“ variantu. Tedy s nízkou hodnotou glykemického indexu, bez cukru, nutričně vyvážený… Ano, i taková varianta je možná, pusťme se tedy do práce.

Vlastnosti receptu

1. I v dnešním případě bude možné hovořit o nutričně vyváženém receptu. Typicky vysokosacharidovému dezertu k absolutní dokonalosti sice chybí (doslova) pár gramů bílkovin, nad tím ale můžeme přimhouřit oči. Nejvíce proteinů pochází z máku, následuje zdroj pohanky. Jejich stravitelnost je skvělá, tady není co dodat.

2. Glykemický index je nádherně nízký, nemalou míru odpovědnosti nese i dostatek vlákniny. V tomto směru bych byl nekompromisně spokojený.

3. Tuky jsou zastoupeny v poměrně rozumném množství. Je jich o malý kousek více než bílkovin, nijak dramatický rozdíl to ale naštěstí není. Většina pochází z máku, převažují tedy nenasycené.

4. Zcela určitě bychom si měli dávat pozor na množství zastoupené energie. Jeden kousek odpovídá středně velké svačině. Pokud se rozhodneme vychutnat makovec s dopolední nebo odpolední svačinkou u kávičky, proč ne, mějme ale nastavený limit v počtu snědených porcí. To platí především pro ty, kteří se snaží mít svoji hmotnost pod kontrolou.

5. Termicky se dezert bude chovat mírně ochlazujícím způsobem. Naštěstí se nejedná o tendenci posunutou do extrému, s tímto parametrem se tak nemusíme trápit.

6. Acidobazicky se posuneme do okyselujících tendencí.

7. Fenomenální je u našeho makovce množství vápníku. V tomto směru bych doporučil každému, kdo má jakékoli problémy s deficitem tohoto prvku, aby neváhal ani minutu a zařadil dnešní dobrotu do svých oblíbených. Platí to nejen pro sportovce, ale především jedince inklinující k řídnutí kostí.

8. V receptu není nic, co by bez problému nemohly vychutnávat i děti od jednoho roku věku.

9. Budou-li sportovci uvažovat, kdy je nejlepší si makovec vychutnat, přimluvil bych se pro dobu posledního jídla před tréninkem právě z důvodu snadné stravitelnosti a dostatku vápníku.

10. Na receptu si pochutnají celiaci a laktózově intolerantní.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

60 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

7 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.