Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Sušené ovoce s mandlemi

Sušené ovoce s mandlemi

V horkých letních měsících, které nás v rámci pravidelného střídání ročních období teprve čekají, mám tendenci se ochlazovat konzumací čerstvého ovoce. Občas zahřeším přidáním ořechů – nejčastěji mandlí – ze kterých ale nejprve vyrobím mléko. Tato snaha mě sice stojí nějaký čas, ale přináší pomyslné ovoce v podobě změny termiky, která získá osvěžující charakter.

Protože je zima, nic takového z pozice vlastní zimomřivosti dělat samozřejmě nechci. Jmenovaným dobrotám se ale vyhýbat nebudu, pouze budu uvažovat chytře a zaměním čerstvé syrové ovoce za sušené. Situaci mi trochu komplikuje fakt, že řeším celodenní menu s požadavkem na nízký glykemický index, který se procesem sušení mírně zvyšuje, ale i toto je faktor, se kterým si elegantně poradíme.

Volba surovin

Rozum mi říká, že se chci držet pravidla výběru potravin typických pro naše geografické šířky, z ovoce proto sáhnu po sušených švestkách, meruňkách a jablcích. Ozdobím je nesolenými neloupanými mandlemi a budu na ně zírat v úžasu, jak jednoduchou, chutnou, termicky vhodnou a nutričně nabitou svačinu mám na talíři. Jenom se rozhodnout, ze které strany začít…

Vlastnosti receptu

1. Miluju „kouzlení“ v kuchyni, protože velmi často složité a komplikované recepty nepřináší zdaleka takový výsledek, jako naopak ty nejjednodušší. Na první pohled skutečně velmi obyčejná kombinace, kterou dokáže na talíř aranžovat i tříleté dítě (alespoň u nás doma tomu tak je…), poskytuje nevšední podívanou. Množství obsažených bílkovin není na odlehčenou svačinu vůbec zoufalé. Sacharidů (pořád s nízkým glykemickým indexem) je tak akorát. Jediná nutriční disharmonie nás čeká u tuků, kterých je poměrově vůči ostatním složkám trochu více. Moje oko, které jsem za dlouhá léta „vycepoval“ tak, aby nazíralo na svět konstruktivně a proaktivně, vidí naopak pozitivum, kdy přítomnost sušeného ovoce snižuje poměr tuků pocházejících z mandlí. Takže velké hurááá.

2. Abych nezapomněl – množství vlákniny je excelentní, velká pochvala směrem k Matce přírodě.

3. Glykemický index jsme už zmínili, pro pořádek ale ještě zopakujeme: Syrové ovoce má glykémii nižší než jeho sušená forma, pořád se ale držíme v tabulkové kategorii nízkých parametrů.

4. Množství energie není také nikterak závratné. Z úst mnoha chytrých výživových poradců slýcháme neustále upozornění, že sušené ovoce je koncentrovaným zdrojem cukrů, tedy i energie, to samé platí i v případech konzumace ořechů a semen. Podíváme-li se na celkové zastoupení energie v dnešním receptu, je na běžnou svačinu naprosto standardní. Celková hodnota GI je také nízká, v případě kombinace těchto velmi příznivých ukazatelů bych se proto vůbec nebál dnešní dobrotu doporučovat i dietářům. Vždy ale jako svačinu, nikdy ne klasické „zobání“ večer u televize, tam už hrajeme jinou ligu.

5. Termický účinek je mírně zahřívající. Odpovědnost za tento výsledek jasně nese sušené ovoce, které právě procesem sušení umí výrazně změnit svůj termický charakter. Mandle, které v tomto směru mají neutrální dopad, pouze zesilují a „ustabilňují“ celý ohřívající dopad.

6. Energeticky nás svačina posouvá jinovým směrem. Toto platí samozřejmě pouze ve srovnání se standardem v podobě obilovin. V tomto receptu to ale ve skutečnosti funguje tak, že ovoce procesem sušení mění jinový charakter v jangovou tendenci. Mandle jsou díky vysokému obsahu tuků více jinové, objemový i váhový přebytek sušeného ovoce nás ale táhne ke středu. No není to paráda?

7. Čistě teoreticky by konzumace dnešní svačiny ovlivnila acidobazické tendence kyselejším směrem. Alespoň mě o tom za posledních několik let přesvědčovalo několik různých specialistů. Osobně to vidím tak, že mám-li k dispozici ovoce sušené na slunci nebo v sušáku při nízké teplotě a současně se nesnažím svačinu do sebe cpát jako ve finále mezinárodního šampionátu jedlíků, bude výsledek přesně opačný. Řečeno kulantněji – důkladné kousání a vychutnávání v klidu se zaměřením se na hluboké a pomalé dýchání bude podpořeno dostatečným zastoupením alkalického vápníku s hořčíkem a dostatkem antioxidantů, výsledek této rovnice je krásně zásadotvorný.

8. Při rozmýšlení, pro jaké skupiny populace bude svačina vhodná, marně lovím v paměti, komu jej nedoporučím. Sportovci budou těžit z nízkého GI, dobře stravitelných bílkovin a dostatku energie. Dietáři především z nízké glykémie. Budeme-li řešit malé děti, tak u nižších věkových kategorií doporučím pouze mandle nastrouhat, popřípadě krátce spařit horkou vodou – mandle krásně změknou a my nemusíme mít obavy, že naše ratolesti riskují vylomení některého z prvních mléčných zoubků.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

30 Kč / celá porce

Autoři

Autoři

Autory receptu jsou Eva Šimčíková a Martin Jelínek. Ona vaří a fotografuje, on vysvětluje, jak a proč potraviny v pokrmech, které Eva připravuje, blahodárně působí na naše zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.