Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Středomořský salát

Středomořský salát

Obecně dnes panuje přesvědčení, že středomořská kuchyně je považována za nejzdravější. Pokud se na ni podíváme nutričníma očima a z pohledu barevnosti a svěžesti, tak něco málo pravdy na tom bude.

Jedním ze skutečně typických a v myslích běžného strávníka nejvíce oblíbených zástupců této kuchyně jsou saláty. Pojďme si proto připravit veganskou variantu, pochutnat si na ní a především ji relevantně zhodnotit, zda je skutečně tak zdravá, jak si všeobecně myslíme.

Vlastnosti receptu

1. Typicky vysokosacharidový salát je na první pohled nutričně vyváženým receptem, kterému z pohledu množství i poměrů základních živin nic nechybí ani nepřebývá.

2. Sacharidy jsou ryze komplexní, tomu odpovídá i hodnota jejich glykemického indexu.

3. Množství vlákniny je vysoce nadprůměrné. Pro malé děti toto může být menší komplikace. Výhodou ale je, že podstatná část prošla procesem delšího namáčení či klíčení, což usnadní střevům jejich práci.

4. Zastoupení bílkovin je ukázkové. Pro dospělého člověka naprosto dostačující. Jsou ryze rostlinného původu, tedy relativně dobře stravitelné. Menší výtka může být vztažena k jejich plnohodnotnosti, naopak proces klíčení u části z nich je velkou podporou.

5. Skvělé je množství tuků. V převážné většině převažují nenasycené formy, celková dávka vychází vstříc většině populace včetně snaživcům o redukci nadváhy.

6. Kombinace klíčené luštěniny, čerstvé i sušené zeleniny a bylinek nabídne zajímavé spektrum antioxidačních a fytochemických látek.

7. Množství energie odpovídá jednomu středně velkému pokrmu, průměrný dospělý člověk by tak neměl strádat.

8. Stravitelnost salátu se bude pohybovat na středně obtížných úrovních, což je bezproblémový parametr.

9. Termický vliv bude typicky osvěžující. Pro teplé dny naprostá idylka.

10. Acidobazická tendence bude směřovat k mírně zásadotvorným ukazatelům. V tomto směru také úžasná charakteristika.

11. I přesto, že je salát slanou variantou pokrmu, převažují v něm jin tendence. Tuto charakteristiku můžeme ovlivnit přidáním celozrnného kváskového pečiva. Sice to nebude úplně typický postup pro tento typ receptu, protože středomořské státy z různých důvodů preferují bílé a nekváskové pečivo, my se tím ale trápit nebudeme. Důležité je to, co máme na talíři my a jakým směrem se ubírá náš metabolismus i naše vlastní zdraví.

12. Z receptu bude mít radost řada lidí – diabetici pro nízký glykemický index salátu, bezlepkáři, laktózově intolerantní, vegetariánsky smýšlející či obecně všichni, kteří rádi osvěžující a čerstvé recepty podporující harmonii těla i mysli.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

40 minut (bez namáčení a chlazení)

Přibližná cena

24 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.