Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Štědrý večer bez masa

Štědrý večer bez masa

Vánoce jako svátky postavené v Čechách na gastronomické tradici různým způsobem upraveného kapra vychází vstříc všem masožroutům. Občas z jejich strany padne nechápavá otázka, co vlastně jedí „chudáci“ vegetariáni, kteří se z (ne)pochopitelných důvodů této tradiční dobroty dobrovolně vzdávají.

Krátké zamyšlení

Přiznejme si otevřeně, že tato populační menšina není nikterak omezena, naopak mají k dispozici obrovskou spoustu možností. Kdybych se alespoň zčásti chtěl držet nastavených tradic a vybrat vegi smaženou alternativu ke kaprovi, budou letošní Vánoce v duchu smažených rybích prstů…

No dobře, konec nejapných žertů. Na fotografii výsledek vypadá jako rybí prsty, ve skutečnosti budeme připravovat „obyčejné“ tofu. Předem upozorním, že nemám ve zvyku kazit (nejen) nutriční parametry tofu smažením v trojobalu. Když jsou ale ty Vánoce…

Gastro výzva

V obchodě se zdravou výživou koupíme bio tofu, nejlépe bílé neochucené. Nakrájíme na plátky o tloušťce 6-8 milimetrů a na pár vteřin je namočíme do sójové omáčky Tamari. Poté krátce namočíme do konopného mléka, lehce opepříme, pokapeme citronem, obalíme ve strouhance a vložíme na rozehřátou pánev s olivovým olejem. Smažíme přibližně 4 minuty z každé strany, přesně do okamžiku, kdy strouhanka krásně zezlátne.

Bramborový salát

Jeho příprava zabere podstatně delší dobu, je výhodnější jej připravit den předem. Umožníme mu tím navíc krásně dozrát, chuťově pak bude plnější. Pomineme-li časovou investici, je postup jednoduchý.

Brambory uvaříme v nesolené vodě ve slupce, společně v dalším hrnci uvaříme celer a mrkev. Po odstavení a zchládnutí brambory oloupeme, společně s mrkví a celerem nakrájíme na kostičky, smícháme s nakrájenou okurkou a cibulí a klíčenými fazolky mungo a v míse s přidáním sójového bio jogurtu důkladně promícháme. Nezapomeneme ochutit černou solí, pepřem, balsamikovým octem a javorovým sirupem. Opakovaně důkladně promícháme, přikryjeme a necháme v chladu odležet.

Nezbytná dekorace

Smažené tofu ozdobíme rozmarýnem a citronem, bramborový salát si zaslouží ozdobu v podobě cherry rajčátka a čerstvé pažitky. Zeleninová obloha je z objemového hlediska skutečně pouze ozdobou, lámat hůl nad ní ale nebudeme už jenom z důvodu obsahu aktivních enzymů, kterých není nikdy dost.

Dobrou chuť a veselé Vánoce

Výsledek vůbec nevypadá špatně, nutričně také jedna radost. Nejen všem zapřisáhlým vegetariánům dobrou chuť a pohodové svátky…

Vlastnosti receptu

1. Protože se bavíme o vegetariánské variantě štědrovečerního smaženého kapra, měly by se lišit i poměry jednotlivých živin. Nejvýraznější změny se projevily u bílkovin, kterých je podstatně méně, než u rybí varianty. Zbytek živin zůstává bez velkých změn, logicky se tím změní ale poměry mezi složkami a tedy i výsledný dopad na chování těla. Méně bílkovin, navíc rostlinného původu, sníží specificko-dynamický účinek pokrmu, tedy celkovou stravitelnost, která je o řád lepší.

2. Pokud tofu v trojobalu nepřepálíme a po úpravě navíc necháme odstát na ubrousku, který odebere nějaký ten gram tuků, nemusíme tuto „neživou“ úpravu zdroje bílkovin považovat až za tak tragickou.

3. Bramborový salát jsme zpestřili klíčenými fazolemi mungo. Tato živá superpotravina budiž nám útěchou a emoční náplastí za proces smažení.

4. Množství energie je nižší než u kapříkové verze, z tohoto pohledu bych se nebál označit večeři za vcelku dietní. K dokonalosti chybí pouze snížit množství tuků, čehož bychom dosáhli přípravou tofu bez trojobalu.

5. Energeticky se pohybujeme v jinových sférách.

6. Acidobazicita je stále okyselující, neviděl bych to ale jako výraznější extrém.

7. Glykemický index se drží na průměrných hodnotách, ani tady se není čeho obávat.

8. Na dnešní dobrotě si mohou pochutnat i malé děti, z důvodu absence laktózy a lepku se potenciál strávníků rozšiřuje daleko za hranice ryze vegetariánských požadavků.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

90 minut

Přibližná cena

50 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.