Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Steak z tuňáka s tymiánem

Steak z tuňáka s tymiánem

Ačkoliv se s tuňákem nejčastěji setkáváme v konzervované podobě, dnes sáhneme po jeho „ryzí variantě“ a připravíme si steak z čerstvého tuňáka. Sice se nejedná o pochoutku, která by se dala řadit k těm nejlevnějším, ale chuť a samotný přínos tohoto pokrmu pro naše tělo za tu investici určitě stojí.

Zcela zásadní je v tomto případě pořízení opravdu kvalitního a čerstvého masa z tuňáka. Naštěstí v dnešní době už máme nemalé možnosti, jak si kus čerstvé ryby opatřit, a nemusíme se tak uchylovat ke koupi nedůvěryhodných kousků ryb naskládaných v mražácích supermarketů. Za předpokladu, že jsme „ulovili“ tu správnou rybu, můžeme se pustit do přípravy dnešního receptu.

Vlastnosti receptu

1. U masitých pokrmů mám v oblibě se prvně pouštět do hodnocení obsahu a kvality bílkovin. V dnešním případě to bude rychlé, protože tuňák poskytuje nejen dostatek dobře stravitelných bílkovin, ale jejich charakteristika kvality je nekompromisně plnohodnotná. Připočteme-li téměř zanedbatelné množství proteinů ještě z brambor, budeme mít na talíři porci, se kterou si bez problému poradí žaludek každého sportujícího i nesportujícího dospěláka.

2. Jak už zaznělo, tuňák je ryba tučná, proto jsme nepoužili žádný dodatečný olej při jeho přípravě. Jsem toho názoru, že se nám to vyplatilo, protože obsah přirozeně zastoupených tuků je naprosto dostačující a z hlediska poměru vůči ostatním živinám i jejich celkového množství s ohledem na objem energie je vše v naprostém pořádku. Typický bude i nemalý poměr zastoupených omega-3 tuků v čele s kyselinou dokosahexaenovou, kterou najdeme pouze v živočišných zdrojích.

3. Trochu pokulhávají sacharidy s vlákninou. Toto se nemusí líbit zastáncům vysokosacharidových diet, na straně druhé vycházíme vstříc všem, kteří preferují různé formy redukčních diet (dnešní porce je takovým typickým zástupcem z pohledu množství energie i objemu přítomných bílkovin).

4. Energeticky je recept na straně převažujících tendencí jang, za což nese odpovědnost kombinace masa, soli a tepelné úpravy.

5. Termicky je výsledek dnešní gastro snahy ohřívající. Přijde vhod tedy především v podzimních a zimních měsících.

6. Konzumací tuňáka vznikne v organismu acidobazická situace orientovaná kyselejším směrem. Je dobré myslet i na toto a v případě potřeby se „bránit“ vyšším množství syrové zeleniny.

7 Recept je typicky nízkoglykemický, vyjde v tomto směru vstříc prakticky všem, takže nemusíme notoricky zmiňovat pouze diabetiky.

7. S ohledem na „polosyrovost“ tuňáka bych se zdráhal tuto dobrotu podávat dětem do tří let. Těhotným a kojícím maminkám by na stranu druhou ryba nemusela dělat žádné problémy.

8. Protože máme na talíři dobře stravitelnou vysokoproteinovou porci, logicky by ji měli uvítat sportovci především jako potréninkové jídlo.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

64 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.