Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Špenátový krém

Špenátový krém

Ne každý má v oblibě zelený špenát, byť ikona všech jeho konzumentů v podobě Pepka námořníka ovlivňovala dětství převážné většiny dnešní dospělé populace.

Faktem je, že s touto běžně dostupnou listovou zeleninou je možné v kuchyni kouzlit mnoha zajímavými způsoby. Samozřejmě vždy nejlépe tak, aby chuťový vjem byl co nejatraktivnější.

Dnes si připravíme jeho tekutou formu v podobě krémové polévky, po které se milovníci ryb budou olizovat až za ušima.

Vlastnosti receptu

1. Předně je potřeba říci, že naše polévka disponuje vydatnou dávkou dobře stravitelných a samozřejmě kvalitních bílkovin. 17 g proteinů v jedné porci je královská nálož, vděčni za ni budou nejen sportovci.

2. Obecně vzato polévka obsahuje sice nejvíce sacharidů, ale jako typicky vysokosacharidový bych recept neoznačil. Je tady jasná inklinace k vysokoproteinové variantě, což u polévky v žádném případě není špatná informace.

3. Zastoupení vlákniny je v každé porci ukázkové, tady bych byl hodně spokojený. S tím mj. i souvisí hodnota glykemického indexu, která je velmi nízká.

4. Tuky jsou zastoupeny v rozumném množství, a to dokonce i pro jedince redukující hmotnost – v těchto situací je ale potřeba si uvědomit, že každý gram tuku navíc může doslova „bolet“. Pokud se v jedné porci polévky nachází 11 gramů tuku, znamená to prakticky 100 kalorií, což v redukčním programu jedince snažícího se „škrtit“ každou kalorii určitě není zanedbatelná hodnota. Jinými slovy – co je hodně nebo málo je tady silně relativní. Naprostá většina jsou nenasycené formy, v tomto směru také pozitivní výsledek.

5. Celkové množství energie je také v normě. Ani tady bych se nebál polévku kombinovat s hlavním chodem.

6. Termicky bude výsledek velmi mírně ohřívající. Zdrojů jin tendencí je sice poměrně hodně, koření má ale poměrně silné slovo, které ve spojení s tepelnou úpravou udělá své.

7. Acidobazicky se i přes přítomnost živočišného zdroje bílkovin budeme držet v mírně zásadotvorných směrech.

8. Recept je bezlepkový a bezlaktózový – také zajímavá dvojkombinace charakteristik, které mnohé potěší a zbytek neurazí.

9. S ohledem na množství i poměr zastoupených makroživin si troufnu tvrdit, že pro běžného zprůměrovaného jedince naší společnosti bude jedna porce na večeři naprosto dostačujícím zdrojem základních živin i energie (to bude platit v případech, kdy žaludek nebude z principu požadovat mnohem větší objem stravy).

10. Vyvážený poměr živin a velmi dobrá stravitelnost všech složek včetně bílkovin mi nabízí možnost dát si polévku například jako svačinu před tréninkem (cca 90 – 120 minut), případně jako potréninkovou stravu.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

43 Kč / jedna porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.