Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Špenátové chipsy

Špenátové chipsy

Chipsy a ostatní křupavé dobroty hýbou světem potravinářského průmyslu už dlouhá desetiletí. Kombinace soli, častého přídavku zvýrazňovačů chuti a kouzelného křupavého vjemu při konzumaci dělá ze strávníků doslova závisláky.

Faktem je, že běžná komerční výroba chispů a jim podobných produktů zahrnuje používání poměrně vysokých teplot, které jsou původcem Maillardovy reakce (= vzniku karcinogenních látek). Další vadou na kráse je přítomnost různých aditiv, nejčastěji z kategorie ochucovadel a zvýrazňovačů chut, což se také ne každému líbí.

Nadšenci do racionálního stravování budou mít proto tendenci se poohlížet po produktech, které vyjdou vstříc našemu zdraví. A my si jeden takový dnes připravíme. Jeho výroba je dokonale jednoduchá, výsledek více než překvapující, ale to už je na posouzení každého z nás...

Vlastnosti receptu

1. Při pohledu do nutriční tabulky se mnohým ukáže překvapující obrázek. Klíčovým zjištěním bude pro mnohé převaha bíkovin nad sacharidy. Zrovna toto je faktor, který řeší málokdo, u chipsů téměř nikdo. Bílkoviny jsou rostlinného původu, jejich snadnou stravitelnost umocňuje raw způsob tepelné úpravy.

2. Tuky jsou zastoupeny - podobně jako bílkoviny - v poměrně podružném objemu. Suverénně převažují nenasycené formy, v tomto směru si nemůžeme na nic stěžovat.

3. Obsah vlákniny ani nemá smysl hodnotit, a to s ohledem na suroviny, které jsme použili pro výrobu chipsů.

4. Hodnota glykemického indexu je velmi nízká, v podstatě ani nemůže být jiná.

5. Nespornou výhodou chipsů je jejich raw charakteristika. V této kategorii receptů velmi ceněný jev.

6. Termicky se chipsy budou chovat mírně ohřívajícím způsobem.

7. Acidobazická charakteristika povede metabolismus po konzumaci dnešního receptu mírně zásadotvorným směrem.

8. Zajímavé jsou i poměry zastoupených jin a jang energií.

9. Spekulovat o tom, kdy je "nejlepší" si na chipsech pochutnat, je ošemetné. Považujme je za pochutinu, nechme proto prostor pro jakékoli situace, kdy je nebudeme kombinovat se sladkými pokrmy.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

8 hodin

Přibližná cena

11 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.