Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Špenátové brambory

Špenátové brambory

Brambory jsou v našich končinách používány především jako příloha, tedy zdroj sacharidů. Aby byl pokrm, jehož jsou součástí, považován za nutričně plnohodnotný, je potřeba kromě dostatečného množství zeleniny zajistit i zdroj kvalitních bílkovin.

Jestliže se čistě náhodou ocitneme v situaci, kdy nemáme maso či jej z jakýchkoli důvodů nechceme jíst, stává se z receptu výzva, které je potřeba se postavit čelem. Jako první se nabízí luštěniny, které je ale potřeba umět správně upravit. V opačném případě se nám odmění ne úplně dokonalou stravitelností.

Pusťme se tedy do přípravy receptu, který není až tak časově náročný a na jehož konci nás čeká odměna v podobě velmi zajímavých parametrů.

Vlastnosti receptu

1. Poměry makroživin bych si u běžného slaného hlavního chodu ani nedokázal představit. Receptu dominují sacharidy, ne ale ve výrazně vysokém množství. Pokud bychom například použili rýži místo brambor, dostali bychom úplně jiný obrázek. Holt není příloha jako příloha.

2. Zastoupení vlákniny je ukázkové. Nahlíženo z pozice tabulkových hodnot zjistíme, že na talíři máme fakticky plnou třetinu její celodenní doporučené dávky.

3. Hodnota glykemického indexu celého receptu je příkladně nízká. I přes použití luštěniny ale naštěstí nijak výrazně, za což poděkujme fermentaci, která umí zasáhnout i do těchto parametrů.

4. I obsah bílkovin je příkladný. Převážná většina pochází z tempehu, o zbytek se dělí špenát a brambory. O jejich kvalitě bych nepolemizoval, nejdůležitější informací tady je, že naprostá většina z nich prošla procesem fermentace. Toto pro normálního smrtelníka znamená, že jsou velmi dobře stravitelné.

5. Zastoupení tuků je výrazně nižší, než je tomu u bílkovin. Toto vnímám jako silné plus a s velkou radostí doporučím recept i všem dietářům. V tomto rozhodnutí mě podpoří ii obsah energie, který v chodu vůbec není velký.

6. Tepelná příprava společně s použitým kari kořením a cibulí zajistí u tohoto receptu celkově ohřívající dopad.

7. Acidobazická tendence půjde mírně kyselinotvorným směrem.

8. Stravitelnost receptu bude bezproblémová. Důvodem jsou kombinace tepelné úpravy s fermentací tempehu, který by teoreticky jako klíčový zdroj bílkovin kazil celkový dojem.

9. Recept je bez lepku a laktózy, další velké pozitivum.

10. Sportovci nechť tuto vyváženou dobrotu konzumují nejlépe jako hlavní potréninkové jídlo.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

37 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.