Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Spalující krevety na thajský způsob

Spalující krevety na thajský způsob

Dnes spolu nahlédneme do tajů thajské kuchyně, která je známa svou pikantností, ostrostí a pálivostí. Zároveň však klade důraz na čerstvost všech potravin a ingrediencí. A touto cestou se nyní vydáme i my. Připravíme si pokrm notně pálivý, za který nám však naše tělo doslova „vřele“ poděkuje, jelikož mu naservírujeme kombinaci ingrediencí ve své původní vysoce kvalitní podobě, honosící se spoustou antioxidantů.

Vlastnosti receptu

1. První pohled nutričně odpovědného gurmána by měl tradičně padnout na hodnoty obsahu živin. I v dnešním „nažhaveném“ receptu můžeme tvrdit, že je z tohoto úhlu pohledu vysokosacharidově vyrovnaná.

2. Obsah bílkovin je ukázkový (pro dospělého člověka). Převážně pochází z krevet, zbytek pak z rýže. Můžeme tvrdit, že jsou v aminokyselinovém spektru plnohodnotné, velkou devízou je jejich skvělá stravitelnost.

3. Zastoupení tuků je poměrně nízké. Mohlo by být ještě nižší nebýt použití kokosového oleje, ale tato úvaha je prakticky bezpředmětná. Tuky jsou nositelé i zesilovače senzorických vlastností potravin, bez nich by strava chutnala „fádně“. Kokosový olej je v našich podmínkách chuťová exotika, není důvod se mu v případě dnešního receptu vyhýbat. Navíc je množství tuků nízké, výrazným způsobem tedy nezasáhne do potenciální snahy jedinců držících redukční diety. Toto považujme za silně pozitivní zprávu, protože jestliže existuje něco, co v průběhu redukčních diet skutečně umí bolet, jsou to nedostatečně uspokojené chutě z důvodu absence aromaticky silných pokrmů, které nekompromisně kočírují emoce správným směrem.

4. Protože je součástí receptu rýže, navíc v natural formě, získáváme tak kromě dostatku komplexních sacharidů i nižší hodnoty glykemického indexu. Ty jsou navíc tlačeny dolů přítomností několika druhů zeleniny.

5. Se sacharidy souvisí i množství vlákniny, které vůbec není špatné. Převažuje nerozpustná, která ale prošla tepelnou úpravou, čímž jsme zlepšili její celkovou stravitelnost.

6. Další charakteristiku receptu, kterou nemůžeme přehlédnout, je už několikrát zmiňovaná ostrost. Použité druhy koření nekompromisně vedou termiku receptu silně ohřívajícím směrem. Osobně si moc nedokážu představit jíst takový recept v létě. Metabolismus milionů asiatů ale jasně dokazuje, že moje představy jsou v tomto směru silně omezené. I tak si budu stát za svým názorem a tvrdit, že dnešní spalující krevety je rozumnější si vychutnávat v chladnějších dnech, kdy nebudeme zbytečně dráždit nervovou soustavu, ale naopak ji podporovat a stimulovat správným směrem.

7. Recept je velmi zajímavé hodnotit energeticky. Základem je rýže, kterou makrobiotika považuje za vzor neutrality. Je tepelně upravená (jang), solená (jang), s ostrým kořením (silné jang tendence), s přídavkem tepelně zpracovaných krevet (dvakrát jang :-). Na stranu druhou tady máme spoustu zeleniny, koření a olej jako zdroje protichůdných tendencí. Ve výsledku tedy pevný základ, který je „kořeněný“ silnými protichůdně působícími energiemi. Řečeno studijně – zajímavé.

8. Další zajímavostí bude zamyslet se nad tím, do jaké míry bude konzumací dnešní dobroty ovlivněna acidobazická rovnováha. Za předpokladu, že bude dodržen návod k přípravě, kde základem je čerstvost surovin, můžeme se ve výsledku dopracovat k mírné kyselinotvornosti, což není až tak špatný výsledek.

9. Jak už zaznělo od Evy, thajská kuchyně má v oblibě především čerstvost. To je věc, která se mi moc líbí a kterou by si mohla začít postupně osvojovat i česká kuchyně (náznaky už sice jsou, ale masová záležitost z toho ještě hodně dlouho nebude…).

10. Recept bych určitě nedával dětem, seniorům s kardioproblémy a jedincům s trávicími obtížemi. Zcela určitě bych se vyhýbal konzumaci takových ostrých receptů i v pracovních situacích – zkuste si představit, že jste v obleku nebo kostýmu a začnete se potit… Určitě je rozumné uvažovat stejně i u těhotných a kojících žen.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

50 minut

Přibližná cena

58 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.