Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Špaldový perník s medem

Špaldový perník s medem

Pokojem se line vůně skořice, hřebíčku a badyánu. S každým nádechem cítíte jemné sladké tóny medu. Už jen ta vůně vás nutí přivřít oči, usmát se a radostně nasávat pohodovou atmosféru. Že by vůně Vánoc? Nikoliv. To je přece čerstvě upečený perník! A ne jen tak ledajaký. Jedná se totiž o delikátní dezert bez jediného krystalku cukru, vyrobený z celozrnné špaldové mouky.

Špaldovou mouku jsme v tomto případě zvolili hlavně proto, že obsahuje mnohem více důležitých živin pro lidský organismus než klasická mouka pšeničná. Špaldové zrno se také honosí nejvyšším obsahem bílkovin ze všech obilnin a má i poměrně vysoký obsah vlákniny. Ačkoliv tento recept není primárně určený celiakům, má špalda mnohem nižší toxicitu pro choulostivé jedince, alergické na pšeničný lepek. V některých případech alergii vůbec nespouští.

Krom toho, že má špaldový perník lahodnou chuť, vláčnou a nadýchanou konzistenci, zajímavý je i jeho nutriční potenciál. Vybočuje totiž z řady dezertů i svou energetickou hodnotou, o které si mohou jeho sladcí konkurenti nechat jen zdát. Naše skořicovo-medová pochoutka má oproti klasickému perníku téměř o třetinu vyšší zastoupení proteinů. Sladký požitek, interesantní charakterové vlastnosti a navíc jednoduchá a rychlá příprava. No není to sen? Ne, není! Aby se z vysněného pamlsku stal pamlsek reálný, pustíme se do pečení.

Vlastnosti receptu

1. Hodnotit nutričně jakoukoli sladkost bývá vždy velká výzva. Důvodem je víra většiny strávníků v dokonalost toho, co právě konzumují, čímž se mají tendenci na hony vzdalovat realitě svého počínání. Dnešní dobrota, navíc věnovaná blížícímu se Mikuláši, ke kterému se pojí právě neřízená konzumace sladkostí, je naštěstí výjimkou. U sladkostí by se slušelo začít nejprve hodnotit obsah a kvalitu sacharidů, od kterých se odvíjí sladká chuť receptu. V našem dnešním případě je jejich množstevní zastoupení v pořádku, nikterak výrazně nemají snahu vystupovat z řady nutriční harmonie, která je v perníku nastavena. Hodnota jejich glykemického indexu se drží v kategorii nízkého. Je to dáno nejen použitím celozrnné mouky a absence cukru, ale i přítomností vyššího poměru tuků a bílkovin, které umí pozitivně promlouvat do hodnot GI pokrmu.

2. Závisláky na sladkém a jedince snažící se zredukovat svoji tělesnou hmotnost nebo alespoň držet si „zdravou linii“ bude zajímat především hodnota tuků. Ta je mírně vyšší, ale ne v celkovém množství, nýbrž v poměru vůči bílkovinám. Podíváme-li se ale na celkovou dávku energie, kterou dáme tělu konzumací perníku, zjistíme, že v žádném případě není vysoká. Nechci tady prezentovat zavádějící informace o tom, že jsme připravili dietní perník, ve srovnání s tradičními recepty si ale můžeme „chlapsky“ poplácat po ramenou za skvělý výkon při práci se surovinami. Tak nebo tak – kdyby mělo být jenom po mém, dal bych při přípravě perníku do těsta méně másla. Výsledná chuť by ale byla méně lahodná a jemná, za což by mě moje chuťové buňky příliš nepochválily.

3. U sladkých receptů velmi rád hodnotím obsah bílkovin. Ty mají schopnost zasahovat do našeho metabolismu naprosto zásadním způsobem, každý jejich gram navíc potěší. A to je i náš dnešní případ. Kombinace rostlinných a živočišných dává zajímavý punc kvality i úrovně stravitelnosti.

4. Bylo by smutné nezmínit zastoupení vlákniny, které je ukázkové. V celkovém kontextu je tak možné říci, že se recept tváří nutričně harmonicky. Skutečně hodnotná informace.

5. Termicky by za běžných okolností vykazoval perník mírně ochlazující účinky. Přidáním skořice jsme výsledek posunuli do lehce ohřívajících oblastí, proces pečení v tomto směru vše krásně pojistí.

6. Konzumace receptu zasáhne do acidobazických poměrů v organismu mírně okyselujícím vlivem. Tento rozsah bude umocněn množstvím snědeného perníku, na což je potřeba si dávat pozor – je totiž nebezpečně dobrý a svojí lahodnou chutí bude neustále provokovat k touze po dalším kousku.

7. Energeticky je perník možné hodnotit také ukázkově. Základem je celozrnná mouka, harmonickou stabilitu tedy máme. Vejce a proces pečení dodá silný jang, zbytek ingrediencí je na straně jin. V celkovém součtu jsme sice na straně jin tendencí, ale velmi nepatrně. Miluju práci v kuchyni, u které se umí přemýšlet a navíc je výsledek doslova k sežrání.

8. Nepražené kakao a mandle dodají důležitý vápník s hořčíkem, navíc v poměrně hezkém poměru. Tyto bazické prvky sice neposunou acidobazickou rovnováhu do zásadotvorných vlivů, na to je jich příliš malé množství, budou ale velmi zajímavým „zpříjemněním“ celkového obrázku kvality našeho receptu.

9. S ohledem na použité suroviny není problém nabídnout dobrotu i malým dětem – nebál bych se začít od 12 -18 měsíců.

10. Perník sice není bezlepkový, ale použitá špalda nevykazuje tak vysoký stupeň agrese lepku vůči trávicímu traktu. Celiaci se proto dnešní sladkosti vyhnou, zbytek populace se zvýšenou citlivostí na lepek může na základě svobodného rozhodnutí s ohledem na stupeň vlastní citlivosti vůči lepku vyzkoušet.

11. Protože se blíží Mikuláš, který je typický hromadnou (místy až sebevražednou) konzumací sladkostí typu mléčných čokolád a jiných zvěrstev, udělejme radost i všem, kteří trpí diabetem, a potěšme je možností zdravě si zamlsat. No řekněte – nezní tato poslední věta sladce?

12. Další nespornou výhodou našeho receptu je použití mandlového mléka místo kravského. Vzniká nám tak situace absence laktózy i alergizujících mléčných bílkovin.

Kategorie

Dezerty

Doba přípravy

30 minut

Přibližná cena

6Kč / porce - 50g

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.