Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Smoothie pro zdravá střeva

Smoothie pro zdravá střeva

Střevní disharmonii v podobě zácpy nebo průjmu zažil v životě každý. Víme tedy, o jak nepříjemné situaci mluvíme a že ne vždy se nabízí řešení na počkání.

Dnešní recept je zajímavým pomocníkem v těchto stavech, a to konkrétně pro řešení zácpy. Jeho příprava je rychlá, steně jako jeho dopad na naši peristaltiku po konzumaci...

Vlastnosti receptu

1. Nutriční hodnoty smoothie nejsou nikterak „zajímavé“ – převládají sacharidy v podobě jednoduchých cukrů, kterým vévodí fruktóza. I přes celkově vysokou úroveň sladkosti podpořené procesem mixování je výsledná glykémie poměrně nízká. To je velmi důležitá informace pro všechny, kteří se starají o vlastní zdraví a mají zájem držet hodnoty krevního cukru pod kontrolou.

2. Hlavní účinek v podobě mírně projímavého efektu spočívá především v obsahu rozpustných forem vlákniny.

3. Energeticky je mixovaný nápoj velmi intenzívně zastoupen tendencemi jin. Tato „uvolňující“ charakteristika se zaměřuje především na střevní trakt, kdy si „expandující“ tendence poradí s běžnými stavy zácpy, ať už má akutní či chronický charakter.

4. V koktejliu najdeme i dostatek vápníku, který bude fungovat jako protiváha dominantním jin tendencím (kalcium je z pohledu těchto energetických tendencí jang, podporuje aktivitu sympatického režimu).

5. Termicky jsme vyrobili osvěžující nápoj, respektive potravinu (vysoká hustota mixu definuje dnešní recept jako potravinu, ne tekutinu určenou k běžnému pitnému režimu).

6. Acidobazická charakteristika našeho snažení je mírně zásadotvorná. I tak bychom neměli smoothie pít pravidelně, vnímejme pokrm především jako záchranu v situaci už zmiňovaného střevního dyskomfortu.

7. Ovoce je bohatým zdrojem důležitého prvku draslíku. Pro nás samozřejmě další výhoda v řadě, protože se jedná o prvek silně deficitní v celé populaci, v situacích potenciálně zvýšeného pohybu střev tak bude mít pod kontrolou metabolismus vody.

8. Při konzumaci pokrmu buďte obezřetní a preferujte pravidlo střídmosti. To znamená, že na velkou zácpu není nezbytně nutné použít velké množství surovin. Charakteristiky receptu jsou jasně dané, a pokud jsou střeva z jakýchkoli důvodu ve svojí peristaltice zpomalená, není účelem je hnát do opačného extrému velmi rychlých pohybů. Znovu tímto zdůrazním – vnímejte smoothie jako pomůcku, ne řešení nešťastného stavu zácpy.

Kategorie

Nápoje

Doba přípravy

1 minuta

Přibližná cena

5 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.