Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Smetanová polévka z červené čočky

Smetanová polévka z červené čočky

Smetanové polévky jsou schopny nabídnout silný chuťový zážitek, hrozí ale rizikem zvýšeného množství tuků. Jsou tak často a vcelku oprávněně považovány za kalorickou bombu, kterou je potřeba v redukčních programech obcházet. My si dnes ukážeme, že je možné připravit nutričně plnohodnotnou a především vyváženou variantu, ze které rádi uděláme pravidelnou součást domácí gastronomie.

Vlastnosti receptu

1. Začněme tradičně chválit, nejlépe u nutričního charakteru. Polévka je vysokosacharidová, s velmi nízkým glykemickým indexem a současně vyváženým poměrem všech zastoupených makroživin.

2. Líbí se mi poměrně vysoké zastoupení vlákniny. Převažují sice nerozpustné frakce, jsou ale tepelně upravené, jejich stravitelnost tedy bude na dobré úrovni.

3. Bílkoviny jsou zastoupeny v naprosto ukázkovém množství, většina z nich pochází z čočky, zbytek pak doplní brambory.

4. Můžeme tady mít určité výtky směrem k potenciální aminokyselinové plnohodnotnosti. Vzhledem k tomu, že většinou konzumujeme polévku jako součást hlavního chodu, tedy se zdrojem dalších bílkovin, není potřeba si s tímto parametrem dělat příliš těžkou hlavu.

5. Tuky jsou vždy diskutovanou složkou ve stravě, v dnešní době zatížené epidemií obezity dvojnásob. Osobně budu naši polévku považovat za dietní pokrm, protože jsme chytře použili mandlovou smetanu, kde je množství tuků mírně nižší než v případě kravských zdrojů, a olivový olej, obě suroviny v poměrně malém množství. V oblasti kvality tuků pak zdůrazněme vysoký podíl nenasycených forem. Takže souhrnně řečeno – v realitě tuků je naprosto všechno v pořádku.

6. Ve sféře mikroživin se mi zamlouvá široké zastoupení antioxidačních látek pocházejících z cibule, papriky, koření a mrkve.

7. Termicky je polévka mírně ohřívající. Pokud chcete rozproudit krev v těle, neváhejte.

8. Acidobazické tendence půjdou mírně kyselinotvorným směrem. S ohledem na žádný extrém je toto výsledek, který je naprosto v pořádku.

9. Pokud bych si naložil polévky větší porci, než je běžný gastronomický standard, a přidal k ní ještě kváskové pečivo, nevznikla by ani potřeba jíst další chod. Energeticky, objemově i nutričně bych dal žaludku vše, co potřebuje.

10. Spousta strávníků si stěžuje na vysokou nadýmavost čočky, proto se jí má tendenci vyhýbat. Použitím spektra koření dosáhneme eliminace nemalého množství antinutričních látek, které tyto trávicí komplikace podporují. Naše polévka je v tomto ohledu poměrně dobře stravitelná.

11. Obecně platí, že malým dětem bychom pod nos příliš luštěnin podsouvat neměli – vysoké množství bílkovin, vlákniny a přítomnost už zmíněných antinutričních látek jsou poměrně silnou zátěží. Orientační věk, kdy se nemusíme obávat pomalu začít s menšími dávkami, je dvanáct měsíců.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

21 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.