Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Slávky s polníčkem

Slávky s polníčkem

Odlehčené zeleninové saláty s mořskými plody, jejichž doménou je rychlá příprava, skvělá stravitelnost a vynikající chuť, pochází z „líhně“ středomořské stravy a do určité míry zdomácněly i v našich zeměpisných šířkách.

Dnešní salát bude exkurzí právě do těchto sfér, kde se (kromě samotné přípravy a vychutnání výsledku snažení) zaměříme i na nutriční hodnocení, které může být pro nezasvěceného nemalým překvapením.

Vlastnosti receptu

1. Na talíři se na nás usmívá nutričně harmonicky vyvážený pokrm. Energeticky je poddimenzovaný, v tomto případě budou jásat všichni dietáři a nadšenci do redukčních programů. V tomto případě se nabízí jako (energeticky i nutričně) dokonale odlehčená večeře či svačina.

2. Bílkovin je krásný dostatek. Většina z nich pochází ze slávek, i přes jejich živočišný původ (a aminokyselinovou plnohodnotnost) jsou velmi snadno stravitelné. Proto to nadšení a orientace na večerní chody.

3. Sacharidů je také dostatek, dominují komplexní škroby z kváskového pečiva. Jejich glykemický index je velmi nízký, což platí i o celém pokrmu.

4. Tuků je naprosté minimum – zhruba polovina z nich pochází z olivového oleje, převažují tak nenasycené formy. I z tohoto úhlu pohledu je dnešní chod možné hodnotit jako zdravý.

5. Dostatek vlákniny ze zeleniny už jenom podtrhuje a zdůrazňuje „dokonalost“ pokrmu.

6. Termicky je recept jako výsledek osvěžující. Pokud patříte mezi zimomřivce, nebojte se přidat trochu mletého pepře, který ohřeje tím správným způsobem.

7. Energeticky salát nevybočuje z harmonického normálu. Převedeno do české čínštiny – salát se zeleninou, balsamikovým octem a olejem jsou jasně jin, slávky se solí naopak jang, vše ustabilňuje celozrnné pečivo.

8. Z pohledu acidobazicity je recept naprosto v pořádku – tepelně upravené slávky jsou sice okyselující, zbytek ingrediencí nás posune do správných hodnot.

9. Zatím se pouze rozplýváme nad pomyslnou dokonalostí našeho rychlého snažení. Plody moře jako produkty mořského šelfu nesou nemalé riziko v podobě kontaminace prakticky čímkoli – produkty ropného průmyslu či jakéhokoli jiného znečištění moří, se kterým se posledních několik desetiletí „pereme“. S ohledem na fakt, že nemáme možnost jako konzumenti zjistit, v jaké kvalitě se kupovaný produkt nachází, je jakákoli snaha o konstruktivní řešení zbytečná. Prostě toto riziko tady je, je tedy rozumné nepřipravovat si tuto skupinu receptů každý den, ať se vyhneme zbytečné intoxikaci.

10. Protože jsou mořské plody potenciálně alergenní u nemalé skupiny populace, buďme obezřetní podávat tento pokrm dětem, obzvlášť ve věku pod 2 roky.

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

45 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.