Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Sladký salát s jablkem

Sladký salát s jablkem

Sladké varianty snídaní nebo svačin jsou stále oblíbenější. Trend zčásti nastartovali i výrobci cereálních směsí snažící se přesvědčit běžnou populaci, že tento styl stravování je skutečně zdravý.

O tom je samozřejmě možné polemizovat s ohledem na kvalitu, kterou produkují. My si tyto starosti ale nebudeme připouštět do vlastní reality, protože jsme schopni velmi snadno, rychle a především levně připravit takovou sladkou dobrotu sami.

Protože základem müsli směsí bývají vločky, a to nejčastěji ovesné (tedy lepkové), bude dnešní výzvou připravit bezlepkovou variantu, za kterou bude vděčná nemalá část naší populace.

Vlastnosti receptu

1. Tradičně nejprve nahlédněme na nutriční hodnoty. U sladkých variant pokrmů musíme očekávat, že budou typicky vysokosacharidové. Nejinak je tomu i dnes. Základem receptu jsou vločky, které jsou zdrojem komplexních sacharidů s nízkým glykemickým indexem. Zbytek doplňují jednoduché formy z ovoce a zeleniny. Protože je dnešní recept bohatý na vlákninu, bude i přes jeho vysoký stupeň sladkosti celková hodnota GI velmi nízká.

2. Obsah bílkovin je nižší, než by si některé skupiny nadšených strávníků (například z oblasti sportovních aktivit) mohly přát. V případě zvýšené potřeby této složky bych neváhal přidat do receptu individuálně řešené množství rostlinného proteinového koncentrátu(volil bych rýžový nebo hrachový).

3. Zastoupení tukůje na stejné gramážní úrovni jako u bílkovin. Z této pozice je vše v pořádku, jako koncentrovaný zdroj nijak výrazně a nežádoucím způsobem nezasáhne do celkového energetického potenciálu. Převažují nenasycené formy. V oblasti poměrů makroživin tedy označuji recept jako vyvážený.

4. Termicky se recept bude chovat díky použitému koření ohřívajícímzpůsobem. Na tuto úpravu bych v zimních měsících určitě nezapomínal, „detaily“ tohoto typu umí být velmi důležité.

5. Acidobazicky se pokrm bude chovat mírně kyselinotvorně. Toto je logické, kombinace obiloviny s ovocem nemůže ani dopadnout jinak.

6. Úroveň stravitelnosti se pohybuje na velmi dobré úrovni. Mohla by být ještě lepší, když bychom část použitých surovin tepelně upravili.

7. Salát bych s ohledem na množství živin i energie použil na snídani i na svačinu. Není tady nic, co by mě mělo přesvědčit, že by jedna nebo druhá varianta měla být lepší či horší.

8. Kromě celiaků se recept bude líbit i sportovcům, nejčastěji jako první „rychlovka““ po tréninku.

Kategorie

Snídaně

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

13 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.