Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Sladká přesnídávka

Sladká přesnídávka

Nedávno jsem řešil s jedním sportovcem problém vhodného jídla před tréninkem, konkrétně aerobního rázu. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby neměl požadavek dostatečné stimulace ze strany jídla a současně mírného snížení nervozity, ze které vznikala při zátěži (především na samotné soutěži) nepřiměřená míra stresu. Ten způsobil výrazně sníženou schopnost podávat patřičný výkon, z čehož byl (pochopitelně) dotyčný atlet patřičně nešťastný.

Nemám sice rád zbytečné komplikace, naopak ale miluju výzvy, takže jednu z navržených možností si dnes představíme.

Vlastnosti receptu

1.

2. Tradičně nejprve pohled na nutriční potenciál: Bílkovin je nezbytné minimum, což byl i původní záměr, protože se jedná o předtréninkové jídlo u aerobně laděného sportovce.

3. O tucích můžeme říct prakticky to samé. V obou případech platí, že tyto složky jsou velmi dobře stravitelné. Mluvit o jakékoli zátěži na trávicí trakt je v tomto směru naprosto zbytečné.

4. Dostatek sacharidů je nezbytný jako zdroj rychlé energie. Celkově je přesnídávka poměrně dost sladká, důvodem je obsah fruktózy v ovoci. Její glykemický index je naštěstí nízký, jako dodatečná nízkoglykemická pojistka slouží dostatek vlákniny.

5. Přítomnost máku zajišťuje nemalé množství vápníku nezbytného pro podporu aktivity sympatického režimu, který je klíčový pro podávání adekvátního sportovního výkonu.

6. Skořice má mírně stimulační účinky, termicky je lehce zahřívající. Takže také „nakopne“ sympatikus k činnosti.

7. Podobné účinky má i kakao – obsah teobrominu a teofylinu je silně stimulační. Navíc obsahuje hořčík, který bude vyvažovat velké zastoupení vápníku.

8. Datle – i přesto, že jsou sladké a tedy zdrojem rychlé energie – jsou bohaté na aminokyselinu tryptofan, které má naopak tlumící účinky (je základem pro tvorbu serotoninu a následně spánkového hormonu melatoninu). Podobně je tomu i u máku, jehož alkaloidy mají uklidňující dopad. Tyto vlastnosti nám pomohou mít pod kontrolou přebujelou aktivitu nervové soustavy při stresu. Proto na první pohled nesourodá kombinace vlastností, která ale v našem případě vyjde krásně vstříc.

9. Termicky je přesnídávka mírně osvěžující.

10. Energeticky směřujeme k výraznému jin působení.

11. Acidobazicky se bude výsledek pohybovat kolem neutrálních až lehce zásadotvorných hodnot – vše bude záležet na množství použitého máku (alkalický vápník) a rychlosti konzumace (kousání a žvýkání).

12. S velikostí porce bych byl opatrný a držel bych se pravidla střídmosti – je zbytečné přetížit žaludek před intenzívním výkonem.

13. I přesto, že řešíme recept specificky pro sportovce, nikde není psáno, že by si na ně, nemohli pochutnat i ostatní skupiny populace včetně dětí od jednoho roku věku. Je bezlepkový a bezlaktózový, pro diabetiky může znít jako pohádka :-)

Kategorie

Svačiny

Doba přípravy

2 minuty

Přibližná cena

8 Kč / 1 porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.