Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Sezamový halibut

Sezamový halibut

Dnešním receptem uděláme radost především zastáncům nízkosacharidových (low carb) diet. Pokud tedy z jakýchkoli důvodů držíte svůj metabolismus v ketóze či kráčíte cestou paleostravování, může vám tento recept nutričně i chuťově rozzářit celý den. Příprava je snadná, zbývá tedy jen vyhronout rukávy a pustit se do práce.

Vlastnosti receptu

1. O nutriční vyváženosti dnešního receptu můžeme mluvit se zdůrazněním, že se jedná o nízkosacharidový pokrm. Základem jsou vždy bílkoviny, kterých je na talíři dostatek, navíc ve smyslu plnohodnotnosti vysoce kvalitních.

2. Obsah tuků je v nádherné normě, kdy nepřevyšuje podíl proteinů, a současně zajišťuje dostatek energie. Jejich kvalita ve smyslu poměru jednotlivých skupin mastných kyselin také nijak nevybočuje ze standardu.

3. Z energetického hlediska se nejedná o žádnou kalorickou bombu. Tu bychom realizovali až v situaci, kdy by součástí talíře byla i příloha. V takové situaci by bylo žádoucí začít řešit, zda podíl tuků není příliš vysoký, což je ale v našem případě pouze teoretická úvaha.

4. U masitých pokrmů se většinou diskutuje o tom, v jakém rozsahu posouvají acidobazické děje kyselinotvorným směrem. Náš recept je natolik „sofistikovaný“, že se této debaty vůbec nemusíme účastnit. Zastoupení vlákniny a bazických minerálů je dostatečné na to, abychom si jako nefalšovaní gurmeti beze stresu vychutnali celou pochoutku s vědomím, že tento parametr máme plně pod kontrolou.

5. Když už je řeč o minerálních látkách – recept je velmi vydatným zdrojem jódu. Tuto informaci by měli umět zpracovat nejen jedinci se sníženou funkcí štítné žlázy, ale také zájemci toužící po zrychlení metabolických dějů, což nejčastěji bývají sportovci, případně každý, kdo prochází výzvou jménem redukce hmotnosti.

6. V kontextu s jódem je fér upozornit na fakt, že některé skupiny populace by se takto připravenému receptu měli buď vyhnout, případně snížit podíl jódu na úroveň, která odpovídá jejich individuálním potřebám. Patří mezi ně malé děti, těhotné ženy nebo jedinci se specifickými dysfunkcemi štítnice (nejčastěji hyperfunkce).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

17 minut

Přibližná cena

43 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.