Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Seitan se zapékaným bramborem

Seitan se zapékaným bramborem

Dnešní recept patří do kategorie rychle a snadno připravitelných, dobře stravitelných a proteinově dostatečných. Ta nějak bych viděl prvotní stručnou charakteristiku chodu, u kterého tímto samozřejmě výčet jeho výhod zdaleka nekončí.

Vlastnosti receptu

1. Nutriční tabulka nám při prvním pohledu řekne, že dnešní porce je typicky vysokoproteinová. Nejvíce výhod z ní budou tedy čerpat především někteří sportovci a jedinci snažící se zredukovat nadměrnou hmotnost.

2. Kombinaci seitanu jako zdroje čistých bílkovin (především lepku) a tofu jsme volili proto, že společně s malým zastoupením proteinů v bramborách eliminujeme zastoupení limitních aminokyselin. Mluvme tedy o zastoupení prakticky plnohodnotných bílkovin.

3. Glykemický index celého pokrmu je velmi nízký. Přesně tak, jak jsme v naší škole zdravého vaření zvyklí.

4. Termický dopad půjde více směrem k mírně ohřívajícímu. Důvodem je tepelná úprava receptu v kombinaci s pepřem. Protože jsme použili i sůl a sójovou omáčku, nečekejme žádné dramatické dopady na vlastní termoregulaci.

5. Energeticky je recept mírně jin. Vysoký poměr bílkovin a zastoupení soli ale dává dnešní porci nemalou dávku jang energie.

6. Vyšší zastoupení bílkovin včetně tepelné úpravy způsobí, že výsledné působení porce na acidobazickou rovnováhu půjde spíše mírně okyselujícím směrem.

7. Recept se mi líbí jako vysokoproteinové jídlo po tréninku. Je bez laktózy, ale s lepkem, takže celiaci mají dnes smůlu.

8. Z důvodů, které by měly být už chronicky známé, volíme pouze bio tofu. Protože není tak dobře stravitelné jako seitan, je rozumnější je použít v menším množství.

9. Celá porce je tepelně upravená, je tedy deficitní na enzymy. Osobně navrhuji před jeho konzumací vypít menší množství čerstvě lisované zeleninové šťávy, čímž tento „problém“ elegantně vyřešíme.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

25 minut

Přibližná cena

35 Kč

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.