Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Salát s tuňákem

Salát s tuňákem

Nedávno se mi dostal do rukou vzorek tuňáka v konzervě původem z Francie s prosbou, abych se vyjádřil ke kvalitě. Bylo by smutné, kdybych jako vegetarián takovou výzvu odmítnul, bez mrknutí oka jsem tedy souhlasil. Nejlepším testem mi v tomto případě přijde kombinace s jednoduchým salátem, se kterým nejlépe vynikne jeho skutečná chuť.

Vlastnosti receptu

1. Zeleninové saláty se hodnotí vždy dobře – jsou jednoduché na výrobu a poskytují i spektrum transparentních a nekomplikovaných informací. První, co vychválíme, je obsah bílkovin pocházejících z tuňáka. Jsou plnohodnotného charakteru, objemové zastoupení pro dospělého člověka tak akorát.

2. Druhým výrazným parametrem je obsah vlákniny. Základní znalosti v oblasti výživy mi říkají, že máme na talíři dvě třetiny z celkové doporučené denní dávky. A to v žádném případě není málo.

3. Obsah tuků je minimální, pochází z tuňáka samotného. Ten umí poskytnout nemalý přísun omega-3 kyselin. Z energetického hlediska jsem se dnes rozhodl žádné další dodatečné nepřidávat, byť mě ruka svrběla a toužila sáhnout po lněném.

4. Celkové množství energie pokrmu je natolik nízké, že MUSÍME označit dnešní recept za ryze dietní.

5. Termicky se pohybujeme v mírně ohřívajících sférách. V zimních měsících se vyplácí nehazardovat a použít trochu ohřívajícího koření. V našich podmínkách jsme sáhli po čtyřbarevném pepři. Důležitá rada – s jakýmkoli druhem ostřejšího koření pracujme opatrně, vždy je lepší méně než více. S ohledem na fakt, že nevíme, v jaké kvalitě jej máme k dispozici, nemůžeme předvídat, jak moc podráždí sliznici trávicího traktu.

6. Energeticky se nám podařilo zkombinovat typicky jinové potraviny (syrová zelenina) s jangovou (maso). Díky menšímu zastoupení tuků můžeme troufale tvrdit, že oscilujeme kolem středových hodnot.

7. Glykemický index celého salátu je jasně nízký, zdaleka se neblíží hodnotám 30 jednotek.

8. I přesto, že maso je silně okyselující (ryby méně než teplokrevní živočichové), vysokým objemem několika druhů syrové zeleniny tuto tendenci zvrátíme. V případě zdravého jedince bych si troufal tvrdit, že bude mít i mírně zásadotvorné účinky. V situacích dyspepsií a jiných poruch trávení už by to byla formulace příliš přehnaná.

9. Líbí se mi vysoká antioxidační nálož pocházející ze syrové zeleniny. Absence tepelné úpravy mi zajišťuje i obsah aktivních enzymů, vždy tak vítám převažující poměry živých surovin v každém receptu.

10. Dnešní salát je vhodný i pro malé děti, oficiálně od 12 měsíců.

11. V situacích dietního stravování za účelem redukce tělesné hmotnosti je salát ideální jako večeře. Bez pečiva obsahuje minimum sacharidů, je možné jej použít jako součást nízkosacharidových diet.

12. Sportovcům tuto variantu vřele doporučím jako druhé potréninkové jídlo (první by mělo být vždy vysokosacharidové), popřípadě jako první potréninkové jídlo společně s vhodnou přílohou (tu bych viděl chuťově nejlepší v podobě celozrnného kváskového pečiva).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

60 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.