Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Salát s raw cizrnovými koulemi

Salát s raw cizrnovými koulemi

Je úchvatné sledovat, jakým způsobem jsou schopni zastánci raw stravování vyvíjet kreativitu a vymýšlet chuťově i designově atraktivní recepty, u kterých v rámci kulinářských úprav používají maximálně mlýnek a mixér.

Dnešní pokrm si bude dělat nároky vstoupit do síně slávy vitariánsky laděných receptů svojí jednoduchostí, chutí a ve výsledku především nutričním složením, které je nádherně vyvážené.

Takže – vyhrňme si rukávy a pusťme se do přípravy, která zabere pouze několik málo minut.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo, salát se tváří nutričně vyváženě. Pro strávníka to znamená, že je vysokosacharidový s dostatečným zastoupením bílkovin a přiměřeným množstvím tuků.

2. Sacharidy jsou komplexního rázu, tedy s typicky nízkým glykemickým indexem.

3. Jediné, co narušuje pomyslnou harmonii a rovnováhu, je zastoupení vlákniny. To je vysoce nadprůměrné. Nadšenec do zdravého životního stylu si možná řekne, že čím více, tím lépe. V těchto případech ale tato přímá úroveň neplatí. Příliš mnoho vlákniny lidský trávicí trakt nezvládne adekvátně zpracovat, což může být u některých jedinců, kteří neradi zeleninu, ovoce, luštěniny a obiloviny, docela problém, jelikož nejsou na takové dávky vlákniny ppřipravení. V těchto situacích je ale potřeba posuzovat individuálně, protože proces postupné adaptace umí zvládnout různé překážky.

4. Bílkoviny jsou ryze rostlinného původu, pochází z cizrny. O jejich kvalitě ve smyslu plnohodnotnosti by možná někteří chtěli polemizovat, my to ale dělat nebudeme, protože jsme zdroj bílkovin naklíčili. Touto jednoduchou a především nenásilnou úpravou se v oblasti kvality vyřeší mnohé nesnáze.

5. Tuky jsou zastoupeny v menším množství, než bílkoviny, což je pro rovnováhu metabolismu velmi důležitý faktor. Výrazně dominují nenasycené formy, navíc omega-3 a omega-9. V oblasti běžně se vyskytujících problémů s příjmem tuků v západní části světa jsme se elegantně vyhnuli přebytku omega-6. Za to nám čest a sláva…

6. Jak už bychom měli být u raw receptů zvyklí, jsou nabité mikroživinami a fytochemikáliemi. Tedy látkami, které jsou u běžné populace výrazně nedostatkové. Z tohoto pohledu hodnoťme recept jako skutečně zdravý.

7. Množství energie je průměrné. To znamená, že pro dospělého muže bude jako jediná porce u hlavního chodu zřejmě nedostačující. U žen a dětí bych ale problém neviděl.

8. Stravitelnost salátu je středně náročná. Je to dáno vyšším zastoupením vlákniny a přítomností luštěniny.

9. Glykemický index celého salátu je velmi nízký, jeho hodnota nepřekročí 25 jednotek, což je skutečně velmi málo.

10. Acidobazicky se bude tendence pohybovat v mírně zásadotvorných směrech. Opět další charakteristika, která se bude hodit většině této populace.

11. Termicky se bude salát i přes použití některých ohřívajících druhů koření chovat mírně osvěžujícím způsobem.

12. U raw pokrmů vždy převažují jin tendence, tady s výjimkou použití soli nemáme možnost dosáhnout opaku.

13. Kdybych měl hodnotit, v jakých podmínkách je dnešní recept vhodné konzumovat, začnu klasicky součástí hlavního chodu. Výhodou je fakt, že díky vysokému poměru vlákniny a nízké glykémii zasytí salát na poměrně dlouhou dobu. S velkým otazníkem bych jej volil ve večerních hodinách právě kvůli velkému množství vlákniny, která může u některých citlivých jedinců podpořit procesy nadýmání a plynatosti.

14. Malým dětem bych dnešní delikatesu nabídl jako ochutnávku. Konzumace celé porce by kvůli diskutované vláknině mohla způsobit trávicí potíže.

15. Salát je typicky dietní ve všech směrech. Zájemci o redukci hmotnosti tak mají další eso v rukávu (respektive pokrm na talíři).

16. Pokud si budou chtít na salátu pochutnat těhotné, tak s velkou opatrností ve smyslu celkového množství. Důvodem je opět zastoupení vlákniny, která je tepelně neupravená.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

15 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

29 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.