Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Salát s krevetami

Salát s krevetami

Každému milovníkovi mořských plodů se dnes vyplatí zbystřit pozornost. Připravíme si totiž salát, který kromě provokativně lahodné a silné chuti nabídne i spektrum zajímavých charakteristik, ze kterých budou těžit gurmáni, sportovci i jedinci honící se za redukcí hmotnosti. Obzvlášť zajímavý bude výsledek v oblasti termického dopadu, ale to už trochu předbíháme…

Vlastnosti receptu

1. Pohled do nutriční tabulky nabídne zajímavé zjištění – recept je typicky vysokoproteinový. Naprostá většina bílkovin pochází z krevet. Jsou charakterizovány jako plnohodnotné, ve výsledku poměrně dobře stravitelné.

2. Zajímavý je také obsah tuků. Za jeho přítomnost nesou odpovědnost avokádo a olivový olej. Co se týká jejich množství, je možná mírně vyšší (vztaženo na přepočet množství energie), na stranu druhou nepřevyšuje zastoupení bílkovin, což je pro nás poměrně důležité. Podíváme-li se na zastoupení mastných kyselin, dostaneme nevšední obrázek: Poměr nasycených je velmi nízký, dominují tak nenasycené, z nichž naprosto fenomenálně převažují mononenasycené (omega-9).

3. Množství sacharidů je naopak velmi nízké. Platí to i pro vlákninu, která se drží na spodní hranici rozumné normy.

4. Hodnota glykemického indexu dnešního pokrmu je velmi nízká. Tato informace nám mj. napoví, že se protáhne i samotná stravitelnost receptu (v žádném případě se ale tato charakteristika neprojeví na potenciálním zhoršení kvalitě trávení).

5. Zvolené druhy koření neudělají jenom chuťový efekt, ale především výrazně podpoří trávicí pochody.

6. Celkové zastoupení energie po konzumaci receptu nezpůsobí žádné nežádoucí metabolické pochody vedoucí k ukládání nadbytečných tukových polštářů. Řečeno jednodušeji – energetický potenciál je ukázkový, nebál bych se salát snít i na večeři.

7. V oblasti termického hodnocení se střetnou dva nekompromisní světy – typicky ochlazující suroviny (salát, avokádo, olej, okurka…) budou konfrontovány s typicky ohřívajícími (koření). Tady bude záležet na množství použitého koření, které rozhodne o tom, na jakou stranu se termika přikloní.

8. Acidobazické tendence půjdou nekompromisně kyselinotvorným směrem. Protože ale tento recept s největší pravděpodobností nebude součástí našeho jídelníčku každý den, nedělal bych si s tím těžkou hlavu. Samozřejmě v tomto směru záleží na mnoha detailech – jako například kombinace s dezertem či nepřiměřeně velkým množstvím těstovin a jiných „zvrhlostí“, které acidobazický výsledek posunou do skutečně extrémních rovin.

9. Ani krevety se solí nebudou mít tu moc z pozice dominujících jang energetických tendencí převážit nad jin charakteristikami ostatních surovin.

10. Protože v salátu převažují bílkoviny, bude se náš recept hodit pro nízkosacharidové redukční diety, jako jsou zónová, Atkinsonova či variace vysokoproteinových režimů.

11. U sportovců se mi tento recept bude líbit jako druhé jídlo po zátěži, případně jako odlehčený oběd nebo večeře s menším podílem komplexních sacharidů (například s kváskovým pečivem).

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

10 minut (bez marinování)

Přibližná cena

36 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.