Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Salát s kozím sýrem, medem a ořechy

Salát s kozím sýrem, medem a ořechy

Známý francouzský gurmán a gastronom Jean Anthelme Brillat-Savarin prohlásil, že objev nového jídla znamená pro štěstí člověka víc než objev hvězdy. Pojďme spolu tedy objevit lahodné spojení chutí intenzivně slaného kozího sýra s čerstvou zeleninou, ořechy a medem.

Ačkoliv se někomu může zdát tato kombinace poněkud nesourodá, nahlédneme-li právě do francouzské kuchyně, zjistíme, že „Salade de chèvre chaud au miel“ je v zemi sýrů a vína oblíbeným pokrmem. Naštěstí pro nás jsou veškeré ingredience tohoto receptu snadno dostupné i v našich končinách, i když se při jejich pořizování pravděpodobně nebudeme pocházet mezi olivovými háji, vinicemi, či levandulovými poli.

Na přípravu salátu budeme potřebovat především dobrý kozí sýr. Nebojme se v tomto případě sáhnout ani po jeho tučnější variantě, jelikož právě takový dodá salátu plnou chuť, a mimo jiné prospěje i naší imunitě. Tuk v kozím mléce totiž obsahuje poměrně zajímavé imunostimulační látky, které mají pozitivní vliv i na podporu lidské imunity. Tím však výhody kozího sýra zdaleka nekončí. Je třeba vyzdvihnout i jeho klady v oblasti (ne)obsahu xenobiotik, neboli látek pocházejících z průmyslové činnosti člověka. Vzhledem k tomu, že produkty z kozího mléka se nevyrábí v tak enormním a masovém množství jako ty z mléka kravského, i tyto cizorodé látky se v něm vyskytují o poznání méně.

Vlastnosti receptu

1. Jak už zaznělo v průběhu přípravy pokrmu, je salát poměrně bohatý na tuky. Nasycených tuků je trochu více, než by se nadšenci do zdravého stravování mohlo líbit, na stranu druhou ale jeho poměr vůči nenasyceným není až tak dramatický. Navíc (i toto jsme už zmínili) je kozí tuk bohatým zdrojem kyseliny linolové i linolenové, které mají pozitivní dopad na funkci našeho imunitního systému. Navíc z důvodu specifického složení kozího tuku je tento poměrně dobře stravitelný (ve srovnání s častěji preferovaným kravským). Takže jediné, co je možné receptu v souvislosti s obsahem tuku vytknout, je jeho vyšší poměrové zastoupení vůči ostatním živinám a z toho vyplývající množství energie.

2. Obsah bílkovin je dostačující pro dospěláky například pro svačiny nebo odlehčené večeře (s večeřemi bych byl ale opatrný z důvodu obsahu tuku). Pro děti je naprosto dostačující. V případě pocitu deficitu proteinů bych se nebál zvýšit množství sýra (ořechy mají mnohem více tuků). Výhodou přítomných bílkovin je (nutričně) atraktivní kombinace jejich zdrojů – sýru a ořechů. U živočišného zdroje je potřeba vyzdvihnout velmi nízké poměrové zastoupení náročně stravitelného kaseinu (opět ve srovnání s kravským zdrojem). Proto můžeme prohlásit, že bílkoviny v salátu jsou velmi dobře stravitelné a zachovávají si důležitou plnohodnotnost.

3. Sacharidů je také poskrovnu, podobně jako bílkovin. Jsou nízkoglykemické (s výjimkou přidaného medu) a dobře stravitelné. V souvislosti s nimi je potřeba zmínit i zastoupení nezbytně důležité vlákniny.

4. O energetickém obsahu už byla před chvílí řeč. Bližší pohled na konkrétní hodnoty nám řekne, že vůbec nejsou vysoké, právě naopak. Pokud bychom chtěli (teoreticky) k salátu přidat pečivo, všechny parametry by se výrazně změnili, ale to není náš dnešní případ. Proto bez ostychu doporučím salát i při redukčních programech.

5. Termický dopad salátu bude ryze osvěžující. Museli bychom použít silně ohřívající koření, abychom tuto charakteristiku zvrátili. Obávám se, že bychom tím ale natolik zasáhli do výsledné chuti, že by nám to naši francouzští přátelé nikdy neodpustili…. Nechme proto salát v tomto složení a pojetí a zaměřme jeho konzumaci na teplejší období.

6. Energeticky se recept pohybuje kolem neutrálních hodnot s nemalými extrémy na obou stranách – sýr je silně jang, ostatní suroviny naopak jin. Z tohoto pohledu nám trochu chybí středoenergetičtí zástupci v podobě celozrnného pečiva.

7. Z pozice acidobazického chování je možné tvrdit, že se salát bude chovat mírně zásadotvorně neutrálně. Hodně to ale záleží na kvalitě sýra a v podstatě i na jeho množství samotném.

8. Pokud jste alergičtí na mléčné výrobky, vězte, že recept je vám zapovězen. Na obecné úrovni ale platí, že množství alergizujících látek v kozích výrobcích je podstatně nižší než v kravských, takže to dává naději pro některé jedince s lehčími formami nesnášenlivostí. I tak je ale zastoupeno určité množství laktózy, je dobré se proto držet opatrnosti.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

5 minut

Přibližná cena

52 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.