Škola zdravého vaření Zdraví začíná na talíři

Rýžové nudle s cizrnou a sezamovou omáčkou

Rýžové nudle s cizrnou a sezamovou omáčkou

Rýžové nudle zatím v našich končinách moc nezdomácněly. Většinou na ně koukáme z různých důvodů skrze prsty, přitom absence lepku v nich poskytuje naději nemalému množství celosvětové populace. Dnes si naservírujeme vegetariánskou variantu nutričně vyváženého pokrmu, který si bude klást za výzvu zohlednit rovnováhu v největším možném spektru charakteristik.

Vlastnosti receptu

1. Hodnocení receptu začnu pochvalou směrem k nutričním poměrům. Tedy množství bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny. Na talíři máme typicky vysokosacharidovýpokrm, ve kterém jsou tuky i bílkoviny zastoupeny tabulkově v dokonalém poměru.

2. Glykemický index sacharidů i celého pokrmu je velmi nízký. Rýžové nudle sice nejsou zrovna nízkoglykemické, zbytek surovin ale naopak ano.

3. Bílkovinyjsou zastoupeny v krásném množství. Obecně platí, že pokud je v hlavní porci převyšuje množství proteinů 20 g, bavíme se o hezkém standardu. Část bílkovin pochází z rýže, nemalá dávka pak z cizrny, sezamu a zbytek z klíčků mungo a miso pasty. V celkovém souhrnu je vidím jako dostatečně kvalitní a navíc dobře stravitelné.

4. Tuky pochází převážně ze sezamu a olivového oleje. Jsou tedy převážně nenasycené, kvalitativně tedy v nejlepším pořádku.

5. Vlákninaje zastoupena v hezkém objemu, i když nijak výrazně vysokém. Výhodou receptu je fakt, že jsme naklíčili cizrnu, kdy při tomto procesu podpořeném tepelnou úpravou se výrazně mění struktura vlákninya stává se podstatně lépe stravitelnou.

6. I přes vyšší podíl antioxidantůpocházejících z klíčené cizrny a výhonků munga posune dnešní recept acidobazickou rovnováhu mírně kyselým směrem. Naštěstí ale nijak výrazně, v tomto směru bych nepropadal žádné panice.

7. Do receptu jsme sice použili zázvor a česnek, o termickém účinku ale rozhodne především individualita jedince a množství jmenovaných surovin.

8. Obecně platí, že luštěniny jsou náročně stravitelné z důvodu vysokého obsahu bílkovin, vlákniny i antinutričních látek. My jsme cizrnu chytře naklíčili, proto bych dnešní pokrm ohodnotil jako poměrně dobře stravitelný.

9. Z pozice nutriční vyváženosti bych preferoval recept jako formu oběda. Pokud redukujete nadváhu, může obsah sacharidů dělat potíže, ale to pouze u nízkosacharidových režimů stravování.

Kategorie

Hlavní chody

Doba přípravy

60 minut (bez namáčení)

Přibližná cena

29 Kč / celá porce

Autoři

Autor

Autorem receptu je Martin Jelínek - výživový specialista, sportovec, autor 7 knih a řady kurzů zaměřených na stravu a zdraví. Prohlédněte si vzorové recepty, na kterých pochopíte, jak je možné komplexně přistupovat k vaření a stravování.

  • Získejte přístup ke kompletním informacím týkajícím se vlastností receptu a jeho vlivu na zdraví.
  • Naučte se sestavit si jídelníček na základě aktuálních potřeb svého těla.
  • Zjistěte, jak vybírat zdravé suroviny a kde je pořídit.
  • Investujte do svého zdraví - odemkněte tento recept za pouhých 5 Kč.

Odemkněte a zobrazte si tento recept celý
Podívejte se, pro koho a proč jsou naše recepty vhodné

Podívejte se na dva vzorové recepty: Křupavá cizrna a Smoothie po tréninku.